Virtual reality, all the A.I. work we do, all the robotics work we do - we're as close to realizing science fiction as it gets. — Jensen Huang
Καλησπέρα σας,
Εύχομαι να είστε καλά και να έχετε βρει τρόπους να μην ζεστένεστε ιδιαίτερα. Η ζέστη δεν “είναι ιδέα σας” καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), μας ενημερώνει ότι:
υπάρχει 80% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεπεράσει (από πλευράς θερμοκρασίας) το 2024 που έχει καταγραφεί ως το θερμότερο έτος έως σήμερα.
υπάρχει 86% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να δούμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες κατά 1,5°C σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.
Η μακροπρόθεσμη θέρμανση (μέσος όρος δεκαετιών) παραμένει κάτω από τους 1,5°C.
Θα ήταν ωραία να μπορούμε να τηλεμεταφερθούμε για μερικά λεπτά σε κάποιο θέρετρο και να νιώσουμε δροσερό θαλασσινό νερό ή σε έναν ορεινό προορισμό και να νιώσουμε το δροσερό αεράκι. Η τηλεμεταφορά δεν είναι (ακόμη) διαθέσιμη στο ευρύ κοινό αλλά υπάρχει μια εφεύρεση που μπορεί να προσεγγίσει την εμπειρία της τηλεμεταφοράς. Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality). Φοράμε τα ειδικά γυαλιά, φορτώνουμε μια εφαρμογή, και ξαφνικά μπορούμε να βρεθούμε να κάνουμε μπάνιο στην Χαβάη. Ή τέλος πάντως κάπως έτσι λειτουργεί.
Με την ευκαιρία, ξέρετε ότι είχαν και στα 1960 τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας; Δεν την λέγανε έτσι τότε, αλλά υπήρχε.
Ονομάζονταν View-Master και μπορείτε να δείτε την σχετική συσκευή στην εικόνα του σημερινού τεύχους. Το View-Master είναι το εμπορικό όνομα μιας σειράς ειδικών στερεοσκοπίων και των αντίστοιχων δίσκων (reels), που είναι λεπτοί χάρτινοι δίσκοι με επτά ζεύγη μικρών έγχρωμων διαφανειών σε φιλμ, οι οποίες δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες όταν προβάλλονται μέσω της συσκευής. Κατασκευάστηκε αρχικά από την εταιρεία Sawyer’s και παρουσιάστηκε το 1939, λίγο μετά την εμφάνιση του έγχρωμου φιλμ Kodachrome, που επέτρεψε τη χρήση μικρών, υψηλής ποιότητας έγχρωμων φωτογραφιών. Στα πρώτα χρόνια, τα View-Master reels περιείχαν κυρίως εικόνες τουριστικών αξιοθέατων και ταξιδιωτικές σκηνές, απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες. Σήμερα, τα περισσότερα reels προορίζονται κυρίως για παιδιά. Το View-Master αποτέλεσε μια νέα μορφή "εικονικής πραγματικότητας" της εποχής, προσφέροντας τρισδιάστατη θέαση εικόνων με απλή χρήση φυσικού φωτός και χωρίς μπαταρίες.
Ναι ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχουν ακόμη και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Και δεν θέλουν και ρεύμα. Οπότε ψαχτείτε!
Field Notes Down to memory lane!
Την περασμένη Τρίτη, παρευρέθηκα στην εκδήλωση Επιχειρηματικότητα και ΑΠΘ που διοργάνωσε το Walk. Χάρηκα πολύ γιατί συνάντησα πολλές γνώριμες φυσιογνωμίες μετά από καιρό και ένιωσα υπερήφανος για την βράβευση καλών φίλων και συνεργατών. Την εκδήλωση άνοιξαν οι Λευτέρης Ντουάνογλου (Schoox) και Βαγγέλης Λιάκος (Beetroot).
Καθώς μιλούσανε οι Λευτέρης και Βαγγέλης, γύρισα πίσω στον Μάιο του 2011 όταν φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά τον Λευτέρη στο Open Coffee Thessaloniki (το οποίο μάλιστα είχε γίνει την ημέρα των γενεθλίων μου) και μετά πίσω στον Οκτώβρη του 2011, όταν η Beetroot, φρεσκο-βραβευμένη με το Red Dot Agency of the Year Award 2011, μας παρουσίασε την δουλειά της.
Και επειδή αν δε παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, υπενθυμίζω πως το Open Coffee Thessaloniki, που αποτελεί πλέον την μακροβιέστερη συνάντηση δικτύωσης στην πόλη μας - η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2007 -, συνεχίζει έως και σήμερα. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη/Οκτώβρη γιατί… ζέστες… αφού….
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Ο Ηγεμόνας του Νικολό Μακιαβέλλι. Κλασική βιβλιοθήκη. Ο Ηγεμόνας του Μακιαβέλλι είναι ένα βιβλίο που απεύφευγα να διαβάσω εξαιτίας της αρνητικής χροιάς της λέξης μακιαβελλικός, όπως χρησιμοποιείται σήμερα. Η πραγματικότητα; Ένα υπέροχο βιβλίο που προσεγγίζει με ορθολογιστικό τρόπο την διαχείριση εξουσίας από τους ηγεμόνες. Ο προσεκτικός αναγνώστης εύκολα μπορεί να μεταφέρει τα ευρήματα στους χώρους της σύγχρονης πολιτικής και του επιχειρείν. Thank me later!
📺Ο Βίκτωρ Ουγκώ και οι Άθλιοι | ERTFlix (διαθέσιμο έως 19/06/25). Το ντοκιμαντέρ αυτό μιλά για τον Βίκτωρ Ουγκώ και το αριστούργημά του “Οι Άθλιοι”. Πρόκειται για ένα έργο που έχει χιλιοπαιχτεί και, ακόμη, δεν είμαστε σίγουροι ότι οι μεταφορές του έχουν καταφέρει να δώσουν το βαθύτερο νόημα που προσπάθησε ο Ουγκώ να μεταφέρει, αναδεικνύοντας τον πόνο του καθημερινού ανθρώπου.
📻 Γλώσσα Γλώσσα Cloud | Spotify. Πρόσφατα το ανακάλυψα. Μια ωραία προσπάθεια ανάδειξης θεμάτων πληροφορικής και cloud σε πολύ απλή γλώσσα με ενδιαφέροντες καλεσμένους. Όπως η φίλη Παναγιώτα Χατζηπέτρου που μιλά στο επεισόδιο του link για την πορεία της στον ακαδημαϊκό χώρο και την διδασκαλία στο εξωτερικό.
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις ενδεχέται να μην είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Greek Art Now - Google Arts & Culture | GOOGLE
Το πρόγραμμα «Greek Art Now» στην πλατφόρμα Google Arts & Culture είναι ένα εγχείρημα ψηφιοποίησης και παγκόσμιας προβολής επιλεγμένων έργων από τις συλλογές τριών κορυφαίων μουσειακών οργανισμών στην Ελλάδα: της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus. Αξίζει να το δείτε!
Η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) πρόσφατα ενέκρινε μια έκθεση πρωτοβουλίας για την τεχνολογική ανεξαρτησία της Ευρώπης και τις ψηφιακές υποδομές. […] Στο επίκεντρο της συζήτησης τοποθετείται το Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, ως κρίσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ψηφιακής και τεχνολογικής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την στροφή 180 μοιρών της Ε.Ε. σε ρότα “ανεξαρτησίας” σε όλα τα μέτωπα, που ξεκίνησε μετά την αναφορά Ντράγκι. Με χαροποιεί που το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα θεωρείται μοχλός καινοτομίας, ανεξαρτησίας και ανθεκτικότητας για την Ε.Ε.
🇬🇷 Οικιστική Δόμηση & Άδειες Δόμησης Κατοικιών | Greece in Figures
Ένα πολύ ενδιαφέρον newsletter με πολλές και χρήσιμες αναφορές σε κάθε τεύχος. Σταχυολογώ κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από το τεύχος που θα βρείτε στο link:
[…] Αναλογικά με τον πληθυσμό, στην Ελλάδα εκδόθηκαν 4 οικοδομικές άδειες ανά 1.000 κατοίκους, επίδοση αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη είναι η Μάλτα με 15,4 άδειες ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ιταλία με μόλις 0,94 άδειες ανά 1.000 κατοίκους.
[…] Με άνοδο 64% την περίοδο 2015–2024, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατέγραψαν σημαντική αύξηση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 164 για το 2024 (έτος βάσης το 2015 = 100).
🇬🇧 Are Victor Hugo's Drawings 'Astonishing Things'? | Art Gallery Explorer
Τα είπαμε για τον Βίκτωρ Ουγκώ παραπάνω όσον αφορά τους “Αθλίους”. Αλλά ξέρατε ότι ο Ουγκώ ήταν και εξαιρετικός σκιτσογράφος; Δεν ήθελε να το ξέρετε. Για αυτό δεν το ξέρετε 😋 Στο link θα βρείτε ένα video που παρουσιάζει αυτήν του την άγνωση πτυχή. (hat tip στο Fact, όπου και το διάβασα).
🇬🇧 EU Dynamism: Part I | The Greek Analyst
Μια πολύ ψύχραιμη ανάγνωση της αναφοράς Ντράγκι που ανέφερα παραπάνω, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία και references. Το πιο σημαντικό; Τοποθετεί το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση. Στην Ε.Ε. δεν κάναμε καλή στρατηγική τα περασμένα χρόνια. Λειτουργήσαμε με μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς χώρις να κρατήσουμε την απαραίτητη πισινή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχουμε φθάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο. Όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο πόσο γρήγορα θα ανασκουμπωθούμε. Αυτό το τελευταίο κομμάτι καλύπτεται (εν μέρη) στο EU Dynamism: Pari II.
Εις το επανιδείν,
Α.