Vertigo

Τεύχος #12

Βρισκόμαστε όλοι στο λούκι, αλλά μερικοί από μας κοιτάζουμε τα αστέρια.

Oscar Wilde

Καλησπέρα σε όλους,

Νιώθετε και εσείς ότι βρισκόμαστε, τους τελευταίους μήνες, σε μία δίνη;

Κλείσε - άνοιξε, σκληρά μέτρα, πιο χαλαρά μέτρα, δοκιμές, μεταλλάξεις, εμβόλια… Η ψυχολογική κόπωση με την οποία “μπήκαμε” στο 2021 έχει αρχίσει να υπερνικά την αισιοδοξία που έφερε η ανακοίνωση των εμβολίων και των πειραματικών θεραπειών ενώ το 3ο επερχόμενο κύμα φέρνει μαζί του ένα ακόμη σκληρό lockdown. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Παράλληλα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτοι μεγάλοι κραδασμοί στην οικονομία, την εργασία, τον πολιτισμό και γενικότερα στο σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων όπως τις γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Εάν διαβάζετε αναλύσεις για το πως θα μοιάζει η μετά COVID-19 εποχή, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ποντάρουν σε λύσεις που θα έρθουν από την τεχνολογία. Είμαι ο πρώτος που συμφωνεί και χαίρεται με αυτήν την διαπίστωση ωστόσο είναι σημαντικό σε καιρούς “πανικού” πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί οι τεχνολογικές λύσεις που σχεδιάζουμε να μην παραβιάζουν θεμελιώδη ζητήματα ηθικής, ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι επίσης σημαντικό όμως, στο μέτρο του δυνατού, να παραμένουμε αισιόδοξοι και ρομαντικοί, παρά την ψυχολογική πίεση της περιόδου. Να προσπαθούμε να κοιτούμε τα αστέρια κι ας βρισκόμαστε “στο λούκι”. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2021 τουλάχιστον, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπουμε στην κλασική ταινία του Alfred Hitchcock, Vertigo.


[ Extraδάκι ] Πως τα πήγε η Δημοκρατία το 2020;

Η ομάδα του The Economist, Intelligence Unit δημοσίευσε μια ανανεωμένη έκδοση του δείκτη δημοκρατικότητας των χωρών του κόσμου. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα συγκεντρωτικά, παγκόσμια στοιχεία ανά τύπο καθεστώτος.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει σε χώρες που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα ή υβριδικά μοντέλα που περιέχουν συνιστώσες απολυταρχικών καθεστώτων. Επιπλέον, ένα άλλο 41% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε καθεστώτα “προβληματικών” δημοκρατιών.

Η Ελλάδα κατέχει την 37η θέση από 167 χώρες και ανήκει στην κατηγορία των “προβληματικών” δημοκρατιών. Παρακάτω τα σχετικά δεδομένα από την Wikipedia.

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη επίσημη αναφορά εδώ, συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα.


Field Notes: Digital Nomads.

Το φαινόμενο των Digital Nomads αφορά στους επαγγελματίες που επιλέγουν να εργάζονται remotely από διαφορετικά σημεία του κόσμου συνδυάζοντας εργασία και τουρισμό. Έχει ήδη αρχίσει να συζητείται σε παγκόσμιο επίπεδο ως μία ξεχωριστή αγορά τουρισμού, στην οποία θα ποντάρουν τουριστικές χώρες που επλήγησαν από την πανδημία, όπως και η Ελλάδα.

Το Digital Nomads Observatory φιλοδοξεί να παρακολουθήσει αυτό το φαινόμενο και να θέσει τις βάσεις να το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα στον μέγιστο βαθμό και όσο πιο νωρίς γίνεται, δημιουργώντας ένα αντίβαρο στην ύφεση.

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Ραφαήλ Κουδούνη, προέδρου του οργανισμού, να στελεχώσω το Think Tank συνεισφέροντας τις σκέψεις μου για τις ψηφιακές υποδομές που πρέπει να διαμορφωθούν ώστε να υποβοηθήσουν την εισδοχή και εξυπηρέτηση αυτής της κοινότητας στην χώρα.

Μπορείτε να βρείτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Digital Nomads Observatory ή να διαβάσετε το τιμητικό άρθρο από το CNN Greece.

Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast.

📖 Simon Singh, “Κώδικες και Μυστικά”. Ένα ακόμη βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης με μια εξαιρετική ανάλυση στην ιστορία της κρυπτογραφίας από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή των υπολογιστών. Όλη η σειρά των βιβλίων του Simon Singh είναι εξαιρετική, αλλά αυτό είναι το αγαπημένο μου. Θα επανέλθω και με άλλους τίτλους στο μέλλον.

📺 ERTflix: Trumpland. Κατάλληλο για 12+. Διαθέσιμο μέχρι 16/2, ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τα “παρελκόμενα” της διακυβέρνησης Trump. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

📻 Intelligence Squared: James Rhodes And Armando Iannucci on the Transformative Power of Music. Από τα λίγα επεισόδια podcast που έχω ακούσει πάνω από 5 φορές. Η σχέση του δασκάλου μουσικής με τον μαθητή όπως θα έπρεπε να είναι και η μουσική όπως θα έπρεπε να διδάσκεται. Το Intelligence Squared φιλοξενεί ομιλίες και debates τροματικής ποιότητας. Στα 🇬🇧, ελεύθερα και δωρεάν όπως όλα τα επεισόδια αυτού του podcast στον παραπάνω σύνδεσμο.

Προτεινόμενα links.

🇬🇷 Η Ε.Ε. σκέφτεται να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V τον Μάρτιο | Karfitsa.gr. Πολύ ενδιαφέρον. Δεν το περίμενα!

🇬🇷 ΙΕΛΚΑ: Αυξάνεται το e-trade στη λιανική τροφίμων | EMEA.gr. Από 2% το 2019, εκτινάχθηκε στα 25% (μέσα στο 2020) ο αριθμός καταναλωτών που αγοράζουν τρόφιμα online.

🇬🇷 Ωριμότητα των Ανοιχτών Δεδομένων στην ΕΕ το 2020: Μια έκθεση του European Data Portal | ELLAK.gr.

🇬🇧 Inside Mark Zuckerberg's Lost Notebook | WIRED.Τα χειρόγραφα σημειωματάρια του Zuckerberg από “τα παλιά” έχουν καταστραφεί. Μερικές σελίδες όμως επιβίωσαν!

🇬🇧 AI Ethics: Global Perspectives. Ένα online, δωρεάν μάθημα για τα θέματα ηθικής στην τεχνητή νοημοσύνη!

Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.