Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει.
Pablo Neruda
Pierre-Auguste Renoir (French, 1841-1919) Near the Lake, 1879/80 by UGArdener / Photo courtesy of Openverse under Creative Commons Attribution Non-Commercial 2.0 License.
Καλησπέρα σας,
εύχομαι να είστε καλά. Κάθε φορά που κοιτάζω έργα του Renoir, σκέπτομαι την Άνοιξη. Δεν ξέρω γιατί, δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα, ίσως πρέπει… Πάντως αυτός είναι ο λόγος που το τεύχος αυτού του μήνα, έχει άρωμα Άνοιξης, χειμωνιάτικα. Και συμβολικά να το δούμε όμως, εάν επαληθευτεί έστω και ένα μέρος από τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι η απότομη έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον, μπορεί να σημαίνει την “αρχή του τέλους” της πανδημίας, έχουμε, εν μέσω χειμώνα, μια μικρή Άνοιξη, έτσι δεν είναι;
Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν χαλαρώνουμε την προσοχή μας, μέχρι να φθάσουμε στο πολυπόθητο σημείο που η ίδια η επιδημιολογική επιτήρηση (κρούσματα - νοσηλείες - ΜΕΘ και, κυρίως, απώλειες), να μας δείξουν ότι όντως “μύρισε Άνοιξη”.
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2022, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία με θέμα κάποι@ ζωγράφο! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπω στην εξαιρετική Renoir (2012) του Gilles Bourdos με τον κ. Michel Bouquet στον ρόλο του Renoir.
[ Extraδάκι ] Για κάθε Άλκη! Μια όμορφη κίνηση από το Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ.
Την 1/2/2022 ο 19χρονος Άλκης δολοφονήθηκε επειδή δήλωσε οπαδός του Άρη. Δεν είναι το πρώτο και ούτε θα είναι - αν και θα το θέλαμε πολύ - το τελευταίο θύμα ενός περιστατικού βίας - αλλά εν προκειμένω και δολοφονίας - που συνδέεται με οπαδούς ομάδων!
Τα παιδιά του Πειραματικού Σχολείου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θέλησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα σχηματίζοντας στην αυλή του σχολείου την φράση “Για Κάθε Άλκη” και τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Είναι ένα εξαιρετικό μήνυμα με σπουδαίο συμβολισμό προς όλες τις ομάδες και τα αθλήματα και είμαι πολύ υπερήφανος που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Είμαι ακόμη περήφανος γιατί είμαι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου και διαπιστώνω με μεγάλη ικανοποίηση ότι οι αρχές, το ήθος και η ευαισθησία αποτελούν διαχρονικές αξίες που περνούν στους μαθητές αυτού του υπέροχου σχολείου, από γενιά σε γενιά.
Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ κάθε δήλωση του τύπου “το οπαδικό πνεύμα”, “η οπαδική κουλτούρα”, κ.ο.κ., σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η ένθερμη υποστήριξη κάποιου αθλητικού σωματείου, όχι μόνο ανεδαφική αλλά και τον βασικό παράγοντα που υποθάλπει αυτές τις επικίνδυνες συμπεριφορές. Η άποψή μου είναι πως όλοι οι φίλαθλοι πρέπει να απαντούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα όχι με δακρύβρεχτα δημοσιεύματα συμπαράστασης στα social media, αλλά με άμεση ακύρωση των συνδρομών τους στα αθλητικά σωματεία και με επιστολή τους που θα διαβεβαιώνει τις διοικήσεις ότι δεν θα επιστρέψουν εάν δεν γίνουν σοβαρές ενέργειες για την διαφύλαξη της έννοιας του φιλάθλου, της κουλτούρας της ευγενούς άμιλλας και του αθλητικού ιδεώδους.
Η εμπειρία αποδεικνύει ότι οι κεντρικές κυβερνήσεις των κρατών αδυνατούν να δώσουν λύσεις και να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις. Εφόσον όμως οι οπαδοί των ομάδων υποστηρίζουν οικονομικά τις ομάδες τους, μπορούν πάντοτε να ασκούν οικονομική πίεση, εάν το θελήσουν, απλά αποσύροντας την υποστήριξή τους… για κάθε Άλκη!
Give Away(z) — που λέει ο λόγος —
17* δωρεάν προσκλήσεις για την πλατφόρμα Polywork!
*είναι σαν την λερναία ύδρα. Δύο παίρνετε, 10 καινούριες μου δίνουν :P
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Company of One: Why Staying Small Is the Next Big Thing for Business by Paul Jarvis. Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που δεν αφορά απαραίτητα τους freelancers. Σε αυτό το βιβλίο ο Paul Jarvis εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα σε μικρά και ευέλικτα σχήματα επιχειρήσεων σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες που απασχολούν μεγάλο προσωπικό. Έχει πολλές χρήσιμες παρατηρήσεις και συμβουλές για ζητήματα παραγωγικότητας και σωστής διαχείρισης. Την πρώτη φορά το διάβασα διαγώνια και τώρα το ξαναδιαβάζω!
📺 Καταστροφές και Θρίαμβοι | SKAITV. “Είναι ένα οδοιπορικό στο παρελθόν μας, μέσα από εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους της ιστορίας μας [της Ελλάδας] που μοιράζονται κοινά στοιχεία: μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλες καταστροφές, αλλά και εντυπωσιακούς θριάμβους. Το κεντρικό ερώτημα είναι το πως τελικά καταφέραμε να μετουσιώσουμε τις καταστροφές που βιώσαμε σε θριάμβους. Και οι απαντήσεις συχνά ξαφνιάζουν”. Πολύ καλογυρισμένη σειρά εκπομπών. Εμένα μου άρεσε οπότε σας την προτείνω!
📻 How to fix the Internet | EFF. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον podcast από το το Electronic Frontier Foundation, έναν αμερικανικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο από πολύ παλιά. Το 110ο επεισόδιο τιτλοφορείται “Saving Podcasts from a patent troll” και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Οι Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Ελλάδα | διαΝΕΟσις. Πολύ ενδιαφέρουσα, φρέσκια, μελέτη από την διαΝΕΟσις. Εάν είστε οπτικοακουστικ@ τύπ@ τότε υπάρχει και σε youtube έκδοση.
🇬🇷 Wordle α λα ελληνικά. Το γνωστό παιχνίδι Wordle, που έχει κάνει “χαμούλη” στο Διαδίκτυο, σε ελληνική έκδοση δια πληκτρολογίου του καθηγητή κου. Διομήδη Σπινέλλη. Εξαιρετική υλοποίηση και πολύ διασκεδαστικό.
🇬🇷 100 χρόνια Παπαδοπούλου. Ένα εξαιρετικό σποτάκι! | Youtube. Ίσως έπεσε το μάτι σας στο βίντεο για τα 100 χρόνια Παπαδοπούλου. Σε αυτό το link θα δείτε στιγμιότυπα από το πως γυρίστηκε το σποτάκι και το αποτέλεσμα είναι εξίσου υπέροχο με το κανονικό βίντεο. Δεν έχω κάποια σχέση με το brand αλλά η ιδέα του να παρουσιαστεί η ιστορία μιας επιχείρησης καθώς τα προϊόντα της καταναλώνονται από 3 γενιές μιας άλλης οικογένειας, ξεκινώντας από την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 μέχρι τις ημέρες μας, είναι κατά τη γνώμη μου ευφυέστατη. Διαφημιστικό σποτ με κιμπαριλίκι, τη σωστή δόση συναισθηματισμού και που προωθεί υγιείς αξίες: Την ενσυναίσθηση, την αλληλοβοήθεια και τον σεβασμό στον διπλανό!
🇬🇧 Ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Επανάσταση | Capital. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία όπου σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση οργανώνονται σε έναν χάρτη Google Maps. Είναι ίσως μια πολύ καλή εκπαιδευτική τακτική η οπτικοποίηση και άλλων αντικειμένων μάθησης σε ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες που είναι πιο κοντά στην καθημερινή χρήση και στα ενδιαφέροντα των νεότερων γενεών.
🇬🇧 Gamification for enterprise products | Anthi Malteza. ή αλλιώς πως να προσεγγίσετε gamification λογικές για τα προϊόντα σας. Ένας πολύ εύχρηστος και αναλυτικός οδηγός από την φίλη Ανθή Μαλτέζα, UX Designer.
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.
Πολύ μου αρέσουν τα newsletters σας! Ευχαριστούμε πολύ