Όταν γνωρίσω την ψυχή σου, θα ζωγραφίσω τα μάτια σου.
Amedeo Modigliani
Reclining Nude, a 1917 painting by Amedeo Modigliani. Metropolitan Museum of Art. Photo courtesy of WIkimedia under the Public Domain.
Καλησπέρα σας,
εύχομαι να είστε καλά. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας έναν σχετικά κακοπαθημένο ζωγράφο αλλά, προσωπικά μιλώντας, έναν από τους αγαπημένους μου. Ο Μοντιλιάνι, γνωστός για τα γυμνά του και τα “τραβηγμένα” χαρακτηριστικά στους πίνακες του (λαιμός, κεφάλι, κ.ο.κ.) υπήρξε μια ιδιοφυία της εποχής του. Μετακόμισε από την Ιταλία, από όπου κατάγονταν, στην Γαλλία. Μας άφησε πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και γλυπτά ενώ θεωρείται σήμερα ένας από τους ζωγράφους με τα περισσότερα πλαστά αντίγραφα έργων του. Πέθανε στα 35 καθώς υπήρξε ασθενικός στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Χαρακτηριστική και ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που συνδέεται με το απόφθεγμα στην αρχή, τα “κενά μάτια” σε κάποιους από τους πίνακές τους. Λέγεται ότι επρόκειτο για περιπτώσεις μοντέλων όπου ο ίδιος δεν γνώριζε καλά.
Τα μάτια, εν πάσει περιπτώσει, μπορεί να είναι κενά και χωρίς να λείπει ο βολβός. Λέμε “έχει κενό βλέμμα” ή “βλέμμα στο κενό” ή “κοιταζόμαστε αλλά δεν βλεπόμαστε”. Το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα τα μάτια καθέ αυτά, αλλά η χρήση τους. Αφενός πως τα χρησιμοποιούμε για να καταναλώνουμε και να κατανοούμε την πραγματικότητα γύρω μας και αφετέρου τι μας λένε για αυτούς που μας περιβάλλουν ή προσπαθούν να μας γνωρίσουν και να έρθουν κοντά μας.
Όλο αυτό μου θύμισε ένα βιντεάκι το οποίο και θα μοιραστώ μαζί σας πιο κάτω!
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2022, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία με θέμα κάποι@ ζωγράφο! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπω στην εξαιρετική Modigliani (2004) του Mick Davis (σενάριο και σκηνοθεσία) με τον υπέροχο κ. Andy Garcia στον ρόλο του Modigliani.
[ Extraδάκι ] Μικρές χαρές.
Το 2008 κυκλοφόρησε αυτή η υπέροχη ταινία μικρού μήκους. Κατά καιρούς την έχω μοιραστεί σε ομιλίες, σε συνέδρια, σε διαλέξεις με τους φοιτητές μου, με φίλους και, πιο πρόσφατα, με συναδέλφους.
Σχετίζεται και αυτή με την σωστή χρήση των αισθήσεων, όπως τα μάτια που λέγαμε παραπάνω. Θα αναφέρω όλους τους συντελεστές στην συνέχεια γιατί πρόκειται πραγματικά για σπουδαίο δείγμα πολιτισμού, κατά τη γνώμη μου, αλλά θα ήθελα να σταθώ στον εξαιρετικό σκηνοθέτη, Κωνσταντίνο Πιλάβιο και στην υπέροχη αφήγηση του αξέχαστου Μάκη Ρευματά, που δεν είναι πια κοντά μας.
Συντελεστές:
Cast: Lefteris Eleftheriou, Evgenia Deliali
Narrated by: Makis Revmatas
Directed by: Constantin Pilavios
Written by: Despina Ladi
Director of photography: Zoe Manta
Music by: Christos Triantafillou
Sound Design by: Teo Babouris
Mixed by: Kostas Varibobiotis
Produced by: MovieTeller films
Give Away(z) — που λέει ο λόγος —
11* δωρεάν προσκλήσεις για την πλατφόρμα Polywork!
*κουράγιο αδέρφια, τις τελειώνουμε σιγά - σιγά :)
Field Notes
Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση στην ημερίδα “Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής” που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΛΛΑΚ) να μιλήσω για θέματα ηθικής στα ανοικτά δεδομένα.
Ακούστηκαν εξαιρετικές τοποθετήσεις από εκλεκτούς καλεσμένους από τους χώρους της επιστήμης, της τραπεζικής, των επιχειρήσεων αλλά και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
Ο ψηφιακός κόσμος αλλάζει ταχύτερα από ότι μπορούμε να αντιληφθούμε και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να μην “χάσουμε τον εαυτό μας” μέσα σε αυτήν την ραγδαία αλλαγή. Η ηθική διάσταση των δεδομένων - ακόμη περισσότερο των ανοικτών δεδομένων - είναι κομβικής σημασίας σε αυτήν την πρόκληση.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η παρουσίασή μου είναι διαθέσιμη, για όποι@ ενδιαφέρεται, εδώ.
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Process - Sarah Stodola. Θα το ξεκινούσα Γράψε όπως ο Ernest Hemingway, Zadie Smith, Joan Didion, Franz Kafka, David Foster Wallace, κ.ο.κ. Αλλά θα ήταν υπερβολή. Και όμως, παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλά εγχειρίδια εκεί έξω για συγγραφή, στο συγκεκριμένο βιβλίο η Sarah Stodola στοχεύει να παρουσιάσει την ουσία της συγγραφικής διαδικασίας των συγγραφέων αυτών. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, κατά την άποψή μου. Το έχω στα αγγλικά, σε έκδοση Kindle.
📺 Το τραγούδι του πάγου | ERTflix. Διαθέσιμο μέχρι 15/04/2022. “Ποιος καλύτερος τρόπος να καταλάβεις πώς ο πάγος ζει και πεθαίνει από το να τον ακούσεις; Ο Λουντοβίκ Μορό είναι γεωφυσικός και προσπαθεί να διαλευκάνει αυτό το μυστήριο: γιατί ο πάγος λιώνει γρηγορότερα από όσο προβλέφθηκε; Για την έρευνά του, ταξιδεύει με άλλους πέντε επιστήμονες στον Βόρειο Πόλο, στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας. Σε μία παγωμένη λίμνη, τοποθετούν σεισμικούς αισθητήρες για να καταγράψουν το τραγούδι του πάγου. Ένα τραγούδι που ίσως βοηθήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό του πάγου και της μείωσής του”. Εξαιρετική εικόνα!
📻 Women On Topic | WOMEN ON TOP. “Το πρώτο podcast στην Ελλάδα που ασχολείται με την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή”. Από την ομάδα Women On Top, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή. Υπέροχη ομάδα! Ρίχτε μια ματιά γενικότερα σε αυτά που κάνουν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να βρείτε όλες τις προτάσεις podcast του field notes μαζί με extra επεισόδια στην Spotify λίστα: In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκαινίασε ένα γραφείο προγράμματος ανοικτού κώδικα (OSPO) | ELLAK. Να πω την αλήθεια γνώριζα για τα γραφεία προγραμμάτων ανοικτού κώδικα (ευρωπαϊκή πρωτοβουλία) από καιρό. Το ότι θα κατέληγε να φτιάξει ένα πρώτος ο Π.Ο.Υ. με εξέπληξε θετικά! Μήπως να πιέζαμε και για πιο πολλά ανοικτά δεδομένα για την πανδημία με την ευκαιρία;
🇬🇧 Το λάθος που έκαναν οι δημιουργοί των dating apps | The School of Life. Υπέροχο βίντεο το οποίο ταιριάζει απροσδόκιτα καλά με το γενικότερο θέμα του τεύχους. Το ό,τι βλέπουμε κάποιον (στην οθόνη, σαν πιθανό ταίρι) και τον απορρίπτουμε, δεν σημαίνει ότι τον γνώρισαμε. Μπορεί να ήταν το τυχερό μας ;)
🇬🇧 New York Taxi Drivers Hated Uber. Now They’re Going to Help It | WIRED. Χαμός είχε γίνει με την Uber και τα συμβατικά ταξί στην Νέα Υόρκη όπως αντίστοιχα είχε γίνει και εδώ με την Beat και τα ταξί μας. Η κατάσταση στην Αμερική δείχνει να αντιστρέφεται. Εδώ;
🇬🇧 Saving Ukrainian Cultural Heritage Online | SUCHO. Ένα πολύ ωραίο εγχείρημα για την διάσωση την πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας που δοκιμάζεται από τον πόλεμο σε συνεργασία με το Internet Archive.
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.