Κάθε πόλεμος, όταν πλησιάζει, παρουσιάζεται σαν μια αναπόφευκτη πράξη αυτοάμυνας απέναντι σε ένα μανιακό δολοφόνο.
George Orwell
Francisco de Goya (Spanish, 1746 – 1828) The Third of May 1808 / Photo courtesy of WIkimedia under the Public Domain.
Καλησπέρα σας,
εύχομαι να είστε καλά. Όσο καλά δηλαδή μπορεί να είναι κανείς εν μέσω μιας κρίσης που, πλέον, δεν εξελίσσεται απλά, αλλά βαθαίνει και μετασχηματίζεται. Η σχεδόν δεκαετής οικονομική κρίση, την οποία ακολούθησε η υγειονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19, λειτούργησε υπέρ του ιού, καθώς κατέστησε πολλές χωρές του κόσμου απροετοίμαστες υγειονομικά για την πανδημία. Η αβεβαιότητα και το άγχος του βιοπορισμού που είχε δημιουργήσει μια σημαντική ψυχολογική κόπωση στον κόσμο εντάθηκε από τον φόβου της αρρώστιας. Δυστυχώς, η τρέχουσα επικαιρότητα αποκαλύπτει ακόμη μια δρασκελιά μας προς τα πίσω· έναν πόλεμο.
Πλέον η “δύσκολη” επικαιρότητα τρέχει ταχύτερα από όσο μπορώ να παρακολουθήσω και να αναλύσω και αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί πάρα πολύ. Ίσως είναι σοφό να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά, δίνονται προτεραιότητα στην ασφάλεια του άμεσου περιβάλλοντός μας. Ίσως πάλι όχι. Δεν είμαι σίγουρος! Εσείς τι λέτε;
Ο Γκόγια, Ισπανός ζωγράφος δημιούργησε τον παραπάνω πίνακα με τίτλο “3η Μαΐου του 1808” όπου εκτελέστηκαν μαζικά περίπου 400 Ισπανοί πολίτες από τα γαλλικά στρατεύματα, οδηγώντας σε μία γενικευμένη ισπανική εξέγερση. Κακό πράγμα ο πόλεμος!
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2022, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία με θέμα κάποι@ ζωγράφο! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπω στην εξαιρετική Goya’s Ghosts (2006) του Milos Forman με τους Javier Bardem, Natalie Portman και τον κ. Stellan Skarsgård στον ρόλο του Goya.
[ Extraδάκι ] Απώλειες COVID-19 ανά Δήμο. Διαδραστικός χάρτης από τον Sandbird.
Έχω μιλήσει επανειλημένα για την ελλιπή διάθεση δεδομένων που αφορούν τον κορονοϊό ως ανοικτά αλλά και για την αποτυχία της κυβέρνησης και της επιτροπής ειδικών να πληροφορήσουν τον κόσμο για την εξέλιξη της πανδημίας με τρόπο απλό, κατανοητό, εύπεπτο. Το κένο αυτό καλύπτει, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, μια ομάδα εθελοντών που έχουν αναλάβει να καταγράφουν, να αναλύουν και να οπτικοποιούν τα δεδομένα της πανδημίας.
Ένα μέλος αυτής της ομάδας είναι ο Sandbird που πρόσφατα δημοσίευσε αυτόν τον εξαιρετικό διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει τις απώλειες από COVID-19 ανά Δήμο της χώρας.
Μπορείτε να τον δείτε εδώ. Μπορείτε επίσης να δείτε το dashboard με την πορεία της πανδημίας του ίδιου, εδώ. Και να επαναχρησιμοποιήσετε δεδομένα και κώδικες ελεύθερα από εδώ.
Give Away(z) — που λέει ο λόγος —
15 δωρεάν προσκλήσεις για την πλατφόρμα Polywork!
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Η υπόθεση της ευτυχίας - Jonathan Haidt. Ακόμη ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης σε απόδοση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. “Ο βραβευμένος ψυχολόγος Τζόναθαν Χάιντ μας δείχνει με ποιον τρόπο η βαθύτερη κατανόηση της πανανθρώπινης σοφίας και των διαχρονικών αρχών της μπορεί να εμπλουτίσει ή ακόμη και να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Για τον σκοπό αυτό, εξετάζει στο φως της σύγχρονης επιστήμης την πολύπλευρη διαίρεση του νου μας, τη σημασία που έχει το πώς προσλαμβάνουμε τον κόσμο, τη λειτουργία της ανταπόδοσης στην κοινωνική ζωή, την έμφυτη μεροληψία μας, τις αντινομίες της επιδίωξης της ευτυχίας, τη σημασία της αγάπης, τις ευεργετικές συνέπειες της αντιξοότητας, τη δύναμη της πνευματικότητας, και τη σημασία που έχει για τη ζωή μας η συνοχή”. Απαιτεί λίγη προσήλωση καθώς διαβάζετε, αλλά δεν θα το χαρακτήριζα δύσκολο βιβλίο.
📺 Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες | ERTflix. Πανέμορφη εκπομπή και πανέξυπνη σύλληψη. Κάθε επεισόδιο αφορά το περιεχόμενο ενός βιβλίου από τον χώρο της εκλαϊκευμένης επιστήμης όπου ο παρουσιαστής, Γιώργος Μουχταρίδης, συζητά με το πάνελ του (διαφορετικοί καλεσμένοι κάθε φορά). Το πρώτο επεισόδιο εξετάζει το βιβλίο Sapiens του Χαράρι. Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής.
📻 Finding True North by EO Greece. “Οι leaders της ελληνικής επιχειρηματικότητας μοιράζονται με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου (Προέδρο, EO Greece) τις αξίες και τις αρχές τους, τις αδυναμίες και τις επιρροές τους, που τους έδειξαν το δρόμο για την κορυφή”. Παρά τον αγγλικό τίτλο πρόκειται για ένα podcast στα ελληνικά με γνωστούς και μη εξαιρετέους ανθρώπους της ελληνικής startup σκηνής. Συντονίζει ο φίλος (disclaimer) Ανδρέας Κωνσταντίνου, οπότε το εγχείρημα δεν θα μπροούσε παρά να είναι πάρα πολύ επιτυχημένο. Σας το προτείνω!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να βρείτε όλες τις προτάσεις podcast του field notes μαζί με extra επεισόδια στην Spotify λίστα: In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Ο ανοιχτός κώδικας πιο σημαντικός από ποτέ: Τα αποτελέσματα της έρευνας της Perforce | ELLAK. “Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των οργανισμών αύξησαν τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των εργαλείων DevOps, των τεχνολογιών δεδομένων και των εργαλείων AI/ML”. Το ψηφιακό μέλλον, είναι αδιαμφισβήτητα ανοικτό!
🇬🇷 Βελγική ΑΠΔΠΧ: Χωρίς νόμιμη βάση οι διαδικτυακές διαφημίσεις | LAWSPOT. “Η Βελγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που διενεργείται στο πλαίσιο των διαδικτυακών διαφημίσεων στερείται νόμιμης βάσης”. Είναι αποφάσεις που τις περιμέναμε καθώς, η χρήση δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξαγωγή καταναλωτικών συμπερασμάτων και εμφάνιση “σχετικών” διαφημίσεων, είναι ένα κομβικό θέμα που αποσχολεί τους νομικούς που ασχολούνται με τα προσωπικά δεδομένα, ειδικότερα μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
🇬🇧 Beethoven's Symphony No. 9 Teodor Currentzis with musicAetern | ARTE.TV. Ολόκληρη η συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή. Καλή απόλαυση!
🇬🇧 Fake Covid Vaccine Passes: The Craze In Europe Thanks To Social Media | FORBES. Το ό,τι υπάρχουν πλαστά COVID-19 πιστοποιητικά το γνωρίζουμε από καιρό. Το ότι έχουν μεγάλη διάδοση στην Ευρώπη το γνωρίζουμε επίσης. Σε αυτό το άρθρο εξετάζεται κατά πόσο το Διαδίκτυο ευνοεί την προώθηση αυτών των πλαστών πιστοποιητικών.
🇬🇧 “Patients should be co-developers of digital health apps”: Polina’s story about fighting disease with innovation | WHO. Η ιδέα ότι ο πελάτης θα πρέπει να συμμετέσχει στον σχεδιασμό του προϊόντος, τουλάχιστον για τον ψηφιακό κόσμο, πρωτο-εμφανίστηκε στις ευέλικτες μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού (agile methodologies). Αυτή η ίδια, στην βάση της ιδέα, αναφέρεται σε αυτό το ωραίο άρθρο του ΠΟΥ για τον σχεδιασμό εφαρμογών υγείας.
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.