Στο τέλος της ημέρας, μπορούμε να αντέξουμε πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.
Frida Kahlo
"Frida Kahlo in Diego Rivera's Mural 'Panamerican Unity' at San Francisco City College. 2009" by Gustavo Thomas is licensed under CC BY-NC-ND 2.0. Courtesy of Openverse.
Καλησπέρα σας,
Λίγο το καλοκαίρι, λίγο η ζέστη, λίγο τα “μπάνια του λαού” (Α’ φάση), μοιάζει σαν το Διαδίκτυο να κάνει διακοπές από τις κρίσεις και τα δυσάρεστα της εποχής. Είναι χρήσιμο να υπάρχουν τέτοιες περίοδοι ανάπαυλας και είμαι πολύ χαρούμενος που, χρόνο με τον χρόνο, πολύ αργά αλλά μάλλον σταθερά, ο κόσμος επιστρέφει σίγά σιγά στις δραστηριότητές του. Που κοινωνικοποιούμαστε πάλι σιγά - σιγά. Στον αντίποδα βέβαια, όσο οι κρίσεις “τραβάνε σε μάκρος” - μιλώ τόσο για την πανδημία όσο και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -, ο αντίκτυπος διεθνώς, σε υλικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο, δυστυχώς θα μεγαλώνει.
Όταν κανείς βιώνει πόνο τον οποίο δεν μπορεί να μετριάσει ή να σταματήσει, βρίσκεται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να προσπαθήσει να συμφιλιωθεί μαζί του. Η Frida Kahlo, γνωστή, εκκεντρική, μεξικανή ζωγράφος, ταλαιπωρήθηκε από μικρή ηλικία με πολυμιελίτιδα και εν συνεχεία, ένα τροχαίο ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να βιώνει χρόνιο πόνο και προβλήματα υγείας. Και όλα όντας μόλις 18 ετών. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της στράφηκε στην ζωγραφική και μας χάρισε εξαιρετικούς πίνακες, κυρίως ποτρέτα της ίδιας με επιρροές από την Μεξικανική παραδοσιακή κουλτούρα. Παρά το μπαράζ άσχημων συμβάντων σχεδόν από την γέννησή της η Frida Khalo ζωγράφισε, συμμετείχε σε εκθέσεις, ταξίδεψε, παντρεύτηκε και έζημε με τον σύντροφό της, ασχολήθηκε με την πολιτική, ενώ μεγάλη ήταν η δράση της υπερ του κινήματος των LGBTQ+ και του φεμινισμού. Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια της πολλή σύντομης (μετά το ατύχημα), 30ετούς ζωής της.
Της αφιερώνω το σημερινό τεύχος με μεγάλο σεβασμό στην ζωή και την τέχνη της και με την ελπίδα, ότι κάτι μπορούμε όλοι να μάθουμε από αυτήν.
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2022, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία με θέμα κάποι@ ζωγράφο! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπω στην εξαιρετική Frida (2002) του κου. Julie Taymor με την κα. Salma Hayek στον ρόλο της Frida Kalho.
Field Notes
(1) Τα πολλά δεδομένα είναι “φτώχεια” (ΜτΚ, 17.07.22)
Τα ανοικτά δεδομένα και η ανοικτή διακυβέρνηση είναι οχήματα ξεκάθαρης επικοινωνίας και διαφάνειας μεταξύ μιας κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας. Σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο και σε μια χώρα που έχει δεσμευτεί, με την συμμετοχή της σε διεθνή δίκτυα και οργανισμούς, να προωθεί τα ανοικτά δεδομένα και την ανοικτή διακυβέρνηση, θα περιμέναμε δράσεις που θα ενισχύουν την ανοικτότητα, ιδιαίτερα για φαινόμενα παγκόσμιων κρίσεων, όπως μια πανδημία.
Στις 17/7 η εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής φιλοξένησε μερικές σκέψεις μου για τις αλλαγές στην επιδημιολογική ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Οι φίλοι του newsletter που ενδιαφέρεστε για το άρθρο, μπορείτε πλέον να το διαβάσετε και από εδώ.
(2) Ας στηρίξουμε τις online δανειστικές βιβλιοθήκες!
Όταν διαπίστωσα ότι το μοντέλο δανεισμού βιβλίων έχει επεκταθεί online από το Internet Archive, χάρηκα πολύ και έγραψα ένα άρθρο για το πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτήν την εξαιρετική και δωρεάν υπηρεσία.
Ψάχνωντας λίγο παραπάνω, διαπίστωσα με ακόμη μεγαλύτερη χαρά ότι η όλη διαδικασία είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Δεν γίνεται στα κουτουρου.
Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα καθώς φαίνεται πως το όλο εγχείρημα πολεμάται από τους εκδοτικούς οίκους.
Ήθελα κάπως να βοηθήσω και αποφάσισα ότι για κάθε βιβλίο που θέλω να διαβάσω και μπορώ να δανειστώ δωρεάν από το Internet Archive, θα κάνω δωρεά το κόστος του στο Internet Archive. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο. Γιατί μια δανειστική βιβλιοθήκη, είτε online είτε offline, είναι όχημα δημοκρατίας, ελεύθερης σκέψης και πολιτισμού!
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Rutger Bregman - Ανθρωπότητα. Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία. “Στην Ανθρωπότητα προτείνεται ένα νέο επιχείρημα: ότι είναι ρεαλιστικό και συνάμα επαναστατικό να θεωρούμε πως οι άνθρωποι είναι καλοί”. Είμαι ακόμη στην αρχή αλλά μου είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο.
📺 Από το σήμερα στο μέλλον | ERTflix. Διαθέσιμο μέχρι 13/10. Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στην Ολλανδία. Κατά πόσο μπορεί, αυτό το μοντέλο, να αποτελέσει τον Καπιταλισμό v2.0;
📻 Think Fast, Talk Smart | Stanford GSB. Ένα podcast στα αγγλικά για την επικοινωνία. Σε αυτό θα ακούσετε συζητήσεις σχετικά με το πως να μιλάτε σε κοινό, πως να διαχειριστείτε το άγχος στον δημόσιο λόγο, να διαχειρίζεστε τις ερωτήσεις του κοινού και άλλα παρόμοια. Πολύ μου αρέσει όταν τα πανεπιστήμια κάνουν podcasts. Εύχομαι στο μέλλον να δούμε παρόμοιες προσπάθειες και από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να βρείτε όλες τις προτάσεις podcast του field notes μαζί με extra επεισόδια στην Spotify λίστα: In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Το 98,9% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι μικρές ή πολύ μικρές | Epixeiro. Αυτή η διαπίστωση δημιουργεί 2 ερωτήματα. Αφενός, γιατί δεν έχουμε περισσότερες μεσσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και, αφετέρου, τι κάνουμε για τις μικρές που είναι η μερίδα του λέοντος;
🇬🇷 Υπάρχει μέλλον για την αρχιτεκτονική ανοιχτού κώδικα; | ELLAK. Πάντοτε πίστευα ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης των αρχιτεκτόνων στον ανοικτό σχεδιασμό. Έχουμε ανοικτό λογισμικό, ανοικτό υλικό, ανοικτό περιεχόμενο. Είναι θέμα χρόνου και η αρχιτεκτονική να εκμεταλλευτεί τα μοντέλα ανοικτότητας για τον δικό της κλάδο.
🇬🇷 Το TIME τοποθετεί την Θεσσαλονίκη στους 50 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου | GE Times. Σαν κάτοικος της πόλης δεν συμφωνώ ότι είναι τόσο ελκυστική, τουναντίον θα έλεγα! Στο TIME, μια φορά, άρεσε η πόλη μας…
🇬🇧 Europe Has Descended Into the Age of Fire | WIRED. Η άβολη διαπίστωση ότι η Ευρώπη καίγεται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια.
🇬🇧 Internet Health Report 2022 | Mozilla. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσιεύθηκε το Internet Health Report από την Mozilla. Η καινοτομία φέτος είναι ότι το report έχει την μορφή… podcast. Lucky me, πάω να το ακούσω!
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.