Field Notes #9 🍂 Φθινοπώριασε...

ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ | ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ

— ΤΕΥΧΟΣ #9 | 10.2020 —

FIELD NOTES

"Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται
στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν."
~
Albert Camus

Καλά τα λέει ο Καμύ αλλά πόσο εύκολο είναι να ξεφύγουμε από τις έγνοιες της καθημερινότητας και την μικροδιαχείριση; Πόσο μάλλον αν η μικροδιαχείριση γίνεται εξαιτίας του φόβου μιας ασθένειας, σε καιρό πανδημίας.

Αυτόν τον μήνα οι άνθρωποι θύμωσαν στα social media με διάφορα θέματα, άλλα σχετικά με την πανδημία και άλλα άσχετα. Κάποιοι ίσως ξεπέρασαν λίγο τα όριά. Είδαμε ανθρώπους να λογομαχούν και να εκφράζουν φοβερές απόψεις· ότι ίσως κάποιοι δεν αξίζει να ζουν. Τους είδαμε να πολώνονται για ακόμη μια φορά, εστιάζοντας σε αυτό για το οποίο μπορούν να λάβουν θέση, εύκολα και στα γρήγορα, σε μια αντιπαράθεση στο Facebook, ξεχνώντας - ή ίσως για να ξεχάσουν; - την δύσκολη πραγματικότητα· τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Σε μία από τις επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος είχα ακούσει το εξής: "Ο άνθρωπος, όταν θυμώνει, κάνει γωνίες. Σταματά να είναι λείος και προσιτός. Και τότε η πρόκληση είναι εμείς να παραμείνουμε λείοι. Να μην κάνουμε και εμείς γωνίες, εξαιτίας του άλλου ανθρώπου που υποφέρει".

***

Τα field notes του μήνα.

Μικρο-διαχείριση!

Ονομάζω επίσημα τον έναν μήνα και κάτι που πέρασε, μήνα μικρο-διαχείρισης. Στην Social Mind ασχοληθήκαμε εντατικά με το ζήτημα του COVID-19 και πως θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια το υπόλοιπο φθινόπωρο και τον χειμώνα που ακολουθεί.

Κατά τη διάρκεια της "άσκησης" αυτής, εμφανίστηκε ένα παράδοξο. Ενώ δημιουργήθηκε ο χάρτης των μέτρων από την κυβέρνηση, ο οποίος είναι μια βοήθεια, όταν επίσημα προσπαθήσαμε να δούμε πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά σε επίπεδο εταιρίας, οι αρμόδιοι φορείς μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο για να μας δώσουν σαφείς διευκρινήσεις.

Υποθέτω ότι αυτό συνέβη στο σύνολο της αγοράς γιατί από τους συνεργάτες μας είχα την ίδια αίσθηση, ότι δούλευαν και αυτοί σε ένα χάος μικρο-διαχείρισης :)

***

Η πιο όμορφη εμπειρία του μήνα...

...ήταν αυτό το post στο Instagram. Τα παιδιά στην ομάδα σκέφτηκαν ότι είναι καλό να "εκτεθούμε λίγο" και ξεκίνησαν μια σειρά από posts με προσωπικές εμπειρίες, ενδιαφέροντα, κ.ο.κ. Θα ακολουθήσει ένα εξίσου ωραίο με τα χόμπι της ομάδας :)

***

Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast.

📖 Thomas Erikson, "Ανάμεσα σε ηλίθιους": Μη σας ξεγελά ο τίτλος. Το βιβλίο δεν προτείνει ότι όλος ο κόσμος είναι ηλίθιοι. Προτείνει ότι εμείς βλέπουμε κουσούρια στον κόσμο και ότι, αν καταλάβουμε τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του άλλου, μπορούμε να συνεννοηθούμε πολύ καλύτερα. Λέει και πώς να την καταλάβουμε.

📺 Chasing Coral. Ένα ντοκιμαντέρ για τον ωκεανό. Πολύ όμορφο! Διατίθεται νόμιμα και δωρεάν, μέσω Youtube.

📻 Ενδιαφέροντες Καιροί - Ο Γιώργος Βαρέλογλου, η Reborrn και το consultancy στην ψηφιακή εποχή. Πολύ ωραία και to the point συζήτηση. Εκτιμώ πολύ τον Γιώργο γιατί μιλάει πάντοτε με στοιχεία και χωρίς έπαρση. Δωρεάν και νόμιμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα επεισόδια του podcast, εδώ.

***

Προτεινόμενα links!

🇬🇷 Δοκιμή & Λάθος (;) | Respect Your Privacy Online.

Το Respect Your Privacy Online είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήσαμε και φιλοξενεί άρθρα που αφορούν την ασφάλεια και ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο, τον εθισμό στα social media και τα προσωπικά δεδομένα. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε το ζήτημα της ιχνηλάτισης επαφών και άλλα μέτρα καταστολής μέσα από την ματιά του Edward Snowden.

🇬🇷 Κορωνοϊός: Οι «ευκαιρίες» που δημιουργεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης | ΤΟ ΒΗΜΑ.

Πως η πανδημία αλλάζει τις ισορροπίες στον κλάδο ένδυσης για τα private αλλά και τα διεθνή labels; Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλος Ασλανίδης, μοιράζεται τις σκέψεις του.

🇬🇷 My Data Online 2020 Conference | 10-12 Δεκεμβρίου 2020.

Ένα εξαιρετικό ετήσιο συνέδριο από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό My Data Global για τα προσωπικά δεδομένα και την "τύχη τους". Η συμμετοχή έχει κόστος και τα έσοδα βοηθούν την δράση του My Data Global.

🇬🇧 European Parliament | Κορονοϊός, 2ο Κύμα.

Τι λένε οι "ειδικοί" του Ευρωκοινοβουλίου για το 2ο Κύμα του Κορονοϊού; Ένα report.

🇬🇧 Stoicon 2020.

Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει η φιλοσοφία. Αν σας ενδιαφέρει, σε αυτό το link θα βρείτε ολόκληρο το συνέδριο Stoicon 2020, με αντικείμενο το πως εφαρμόζεται η στωική φιλοσοφία στις μέρες μας. 8,5 ώρες για τους λάτρεις του είδους!

***

Εάν σας άρεσε αυτό το τεύχος...

👉 μπορείτε να το προτείνετε σε κάποιον φίλο ή φίλη που πιστεύετε ότι θα το βρει ενδιαφέρον. Ο τρόπος να μπει στην παρέα μας είναι να εγγραφεί ο ίδιος / ίδια από εδώ.

👉 μπορείτε να διαβάσετε ή να μοιραστείτε τα παλαιότερα τεύχη από εδώ!

👉 να με ακολουθήσετε στα: LinkedΙn, Instagram, Facebook & Twitter

Εις το επανιδείν,
Α. Κρητικός