Field Notes // Απρίλιος 2020
FIELD NOTES // ΑΠΡ '20
"Δύσκολα θα δεις κάποιον να δυστυχεί επειδή δεν ξέρει τι γίνεται μες στην ψυχή του άλλου. Όμως εκείνοι που δεν παρακολουθούν της δικής τους της ψυχής τις κινήσεις, δεν μπορεί παρά να δυστυχήσουν."
~ Μ. Αυρήλιος, Τα εις εαυτόν.
Ο Απρίλιος, θέλω να ελπίζω, πως θα είναι ο δυσκολότερος μήνας του 2020. Μήνας ατόφιου κοινωνικού αποκλεισμού, εγκλεισμού ή καραντίνας. Στο τέλος του όμως υπήρξαν μικρά αλλά αισιόδοξα βήματα και ίσως είναι εκεί που πρέπει να εστιάσουμε...
...και να ελπίζουμε στα καλύτερα!
Α.Κ.
Η πιο όμορφη εμπειρία του μήνα...
Ήταν η συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό EUvsVirus Hackathon ως mentor. Το hackathon αυτό ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του COVID19.
ΚΑΠΟΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
👏 22,600 συμμετέχοντες.
👏 2,160 προτάσεις.
👏 6 θεματικές ενότητες.
👏 37 προκλήσεις.
👏 117 νικητές και αναπληρωματικοί.
Μπορείτε να δείτε εδώ κάποια επίσημα στατιστικά σε σχέση με τη συμμετοχή των διαφόρων χωρών (η Ελλάδα έρχεται 8η σε αριθμό συμμετοχών). Επίσης, σε αυτό το αναλυτικό άρθρο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης γίνεται αναφορά στις ελληνικές συμμετοχές στις νικητήριες ομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο hackathon είναι το πολυπληθέστερο στον κόσμο (world record). Μπορείτε να βρείτε μερικά επιλεγμένα shots / στατιστικά από τη διοργάνωση στο Instagram account μου.
Respect your privacy online
Αυτόν τον μήνα συμμετείχα στο πρώτο μου Zoom Call ως ομιλητής μετά από την ευγενική πρόσκληση του IEEE Student Branch του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλήσαμε για ιδιωτικότητα και ανωνυμία στο Διαδίκτυο και, γενικά, τι να προσέχουμε τώρα που περνάμε πολλές ώρες online.
(μπορείτε να δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ στην εικόνα)
SHOW NOTES (για την καλύτερη πλοήγησή σας):
0:00:00 | Εισαγωγή
0:04:29 | Ιδιωτικότητα & Ανωνυμία στο Διαδίκτυο.
0:14:27 | Πως μπορεί κάποιος να εξάγει πληροφορίες για εμένα;
0:17:44 | Προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.
0:25:36 | GDPR.
0:29:54 | Τι μπορώ να κάνω;
0:34:11 | Privacy friendly tools.
Εάν είστε "άνθρωποι του Instagram" διαθέσιμο και στο κανάλι μου στο IGTV *
* με την ευγενική παραχώρηση του δικαιώματος ανάρτησης από τους διοργανωτές.
Το "ρίγος" του μήνα...
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου δίνει κάθε χρόνο το «Ευρωπαϊκό Κοντσέρτο», όπως το έχει ονομάσει, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης οι οποίες είτε δοκιμάζονται για κάποιο λόγο (στην Ελλάδα την τελευταία φορά που διοργανώθηκε το κοντσέρτο αυτό ήταν το 2015…). Φέτος η ορχήστρα θα έπαιζε από το Τελ Αβίβ. Το κονσέρτο από το Τελ Αβίν αναβλήθηκε αλλά η συναυλία μεταδόθηκε ψηφιακά.
Με το Adagio for Strings του Samuel Barber's ο διευθυντής της φιλαρμονικής του Βερολίνου, Kirill Petrenko, φανερά συγκινημένος, υποκλίνεται, μαζί με τα μέλη της ορχήστρας, στο άδειο μέγαρο, λόγω της καραντίνας για τον COVID19.
Η έλλειψη της διάδρασης με τον κόσμο στο τέλος κάθε μουσικού έργου, στεναχωρεί τους μουσικούς.
Εξαιρετική εμπειρία, συγκλονιστική η σιωπή, μετά από κάθε κομμάτι!
Αξίζουν της προσοχής σας (links)...
🛒 Ηλεκτρονικό Εμπόριο & Marketing Online: κάθε βδομάδα ένα νέο βίντεο για το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (ελληνικά).
📼 TED & TEDx Talks για τον COVID: Μια συλλογή από 5+ ώρες με ενδιαφέροντα βίντεο σχετικά με την πανδημία (αγγλικά).
📱 Data detox: Five ways to reset your relationship with your phone: 5 προτάσεις για να "αποσυνδεθείτε" από το κινητό σας - τώρα που μπορεί να εθιστήκατε λίγο παραπάνω - (αγγλικά).
📜 "Το δέον και το είναι. Μορφωτικά αγαθά, δάσκαλος και μαθητές", Ν. Βαρμάζης: Τώρα με την καραντίνα υπάρχει μια έντονη συζήτηση σχετικά με το αν ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας, δοθείσης ευκαιρίας, πρέπει να εκσυγχρονιστεί** (ελληνικά).
💡 Virtual Conferences: A guide to best practices (by ACM): Το να οργανώσεις μια ομιλία σε ένα Zoom Call είναι κάτι σχετικά απλό. Το να οργανώσεις ένα ολόκληρο συνέδριο είναι μια άλλη ιστορία. Σε αυτό το link ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς (επιστημονικούς) οίκους συγκεντρώνει καλές πρακτικές.
** είναι υλικό Μαΐου αλλά μου άρεσε πολύ, δεν μπορώ να περιμένω μέχρι το επόμενο τεύχος :)
Εάν σας άρεσε αυτό το newsletter...
... μπορείτε να το προτείνετε σε κάποιον φίλο ή φίλη που πιστεύετε ότι θα το βρει ενδιαφέρον. Ο τρόπος να μπει στην παρέα μας είναι να εγγραφεί ο ίδιος / ίδια από εδώ: https://tinyletter.com/apostoloskritikos.
... μπορείτε να βρείτε τα παλαιότερα FIELD NOTES εδώ!
... και εμένα με βρίσκετε: LinkedΙn, Instagram, Facebook & Twitter