Για έναν λογικό και γνωστικό άνθρωπο είναι ευκολότερο να υποτάσσεται στους ηλίθιους, παρά να τους κυβερνά.
Λα Ροσφουκό.
(μοιραστείτε το στο Twitter)
Photo by Ryan Loughlin on Unsplash
Καλησπέρα σας,
Πέρασε αυτό το απόγθεγμα από μπροστά μου και με έβαλε σε σκέψεις. Έτσι αποφάσισα να αφιερώσω αυτό το τεύχος σε αυτό. Πράγματι οι έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν να δημιουργούν και να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που μπορούν να ελέγξουν και να εξελίξουν όπως νομίζουν, παρά να προσπαθούν να διοικήσουν άλλους ανθρώπους που (α) δεν συμμερίζονται τον τρόπο σκέψης τους και (β) δεν έχουν διάθεση να στοχαστούν πάνω σε μια διαφορετική άποψη.
Αυτό μάλλον δημιουργεί ένα πρόβλημα. Ίσως ποτέ δεν θα έχουμε έξυπνους ανθρώπους στις κυβερνήσεις των χωρών. Ή ίσως έχουμε έξυπνους ανθρώπους που όμως, οδηγούμενοι από την διάθεσή τους να κερδίσουν, το παίζουν επίτηδες χαζοί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι με διάθεση να προσφέρουν, το έχει αποδείξει η ιστορία, δεν έχουν συνήθως καλή τύχη στα δημόσια πράγματα. Και επειδή το γνωρίζουν αυτό, επιλέγουν να απέχουν από αυτά.
Πως θα μπορούσε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2021 τουλάχιστον, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπουμε στην εξαιρετική Dr. Strangelove - How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb του Stanley Kubrick. (διαθέσιμη δωρεάν από το Internet Archive).
[ Extraδάκι ] Παγκόσμιος χάρτης πυρκαγιών από τη NASA.
Η NASA έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό online εργαλείο για την παρακολούθηση των πυρκαγιών στον κόσμο. Στην ίδια υπηρεσία μπορείτε να βρείτε αρχειακό υλικό για τις φωτιές ανά χώρα και ανά έτος μεταξύ των ετών 2010 - 2020 από δύο διαφορετικές πηγές. Τα δεδομένα αυτά μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα.
Επισκεφθείτε το site, με επιλεγμένη τοποθεσία την Ελλάδα, εδώ.
Κατεβάστε το αρχειακό υλικό των πυρκαγιών, εδώ.
Field Notes.
Σε αυτό το τεύχος θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες εξελίξεις του project COVID19gr, ενός αποθετηρίου συνάθροισης ανοικτών δεδομένων και γνώσης για της εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, που δημιούργησα συλλέγοντας πληροφορίες και δεδομένα από το Διαδίκτυο.
Η αρχική ανάγκη και “το ταξίδι” προς την δημιουργία αυτού του αποθετηρίου αποτυπώνεται σε αυτό το άρθρο.
(ένα στιγμιότυπο από την ανάλυση μεταδεδομένων των σετ δεδομένων του covid19gr)
Στην τρέχουσα έκδοση του covid19gr θα βρείτε:
Το χρονοδιάγραμμα της πανδημίας μέσα από αναφορές επίσημων οργανισμών, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως ο ΕΟΔΥ, ή Αρχή Διαφάνειας Ελλάδος, κ.ο.κ.
29 σετ δεδομένων διαθέσιμα σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο .CSV και .JSON, κατάλληλα για επιστημονική μελέτη και έρευνα.
Μεταδεδομένα για τα σετ δεδομένων που προέρχονται από την κυβέρνηση και απο εθελοντές αλλά και αξιολόγηση ως προς την “ανοικτότητά” τους μέσα από το σύστημα αξιολόγησης 5 Star Open Data Scoring.
Μία προσπάθεια τεκμηρίωσης των δεδομένων που υπάρχουν στα διάφορα σετ δεδομένων σε ένα ενιαίο σχήμα γνώσης, επίσης μηχαναγνώσιμο, σε μορφότυπο .JSON.
Μία σειρά από προγράμματα σε γλώσσες bash script (για λειτουργικό σύστημα Linux) και Python, που συναθροίζουν και φιλτράρουν τα δεδομένα και παράγουν τις εκδόσεις .CSV και .JSON.
Μια καταγραφή πόρων και εργαλείων που βοηθούν στην παρακολούθηση της κατάστασης της πανδημίας COVID-19.
Μια καταγραφή επιστημονικών δημοσιεύσεων και μελετών επίσημων διεθνων φορέων για την πανδημία COVID-19.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Το σύνολο της πληροφορίας αυτόυ του project διατίθεται δωρεάν και ανοικτά σε όλους, χωρίς καμία υποχρέωση αναφοράς προς εμένα, κάτω από άδεια Κοινού Κτήματος / Public Domain με τις προσωπικές, θερμές ευχαριστίες μου σε όλους τους δημιουργούς που δουλεύουν εθελοντικά από την αρχή της πανδημίας για την παραγωγή των δεδομένων αυτών με συνέπεια, επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης.
Τα δεδομένα του αποθετηρίου, εκτός απροόπτου, ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση. Για πιο άμεσα updates μπορείτε να ακολουθείτε τα επίσημα sites των δημιουργών των δεδομένων που θα βρείτε στην κεντρική σελίδα του αποθετηρίου covid19gr.
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast.
📖 “The casual vacancy”, J.K. Rowling. Η πρώτη βιβλιοπρόταση λογοτεχνίας σε αυτό το newsletter (δεν θα είναι η μοναδική αλλά δεν θα το κάνουμε και συνήθεια). Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό βιβλίο της συγγραφέα του Χάρρυ Πότερ, που απευθύνεται σε ενήλικες. Ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο, όπως θα καταλάβετε αν ψάξετε κριτικές. Σε αυτήν την ιστορία η Rowling καταφέρνει 2 πράγματα. Πρώτον, να αναδείξει την υπερβολικά σκοτεινή πλευρά που μπορεί να κρύβεται στην ψυχή φαινομενικά καθωσπρέπει ανθρώπων. Δεύτερον, ότι “στο χωριό” όλοι είμαστε κουτσομπόλιδες μέχρι εκεί που δεν πάει. Και δυστυχώς θα βρείτε πολλές ομοιότητες στις κοινωνίες των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας. Σας το συστήνω και ανάμενω με αγωνία τα σχόλιά σας.
📺 Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed. Ένα σκοτεινό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του πασίγνωστου τηλεοπτικού ζωγράφου Bob Ross αλλά και την “κατάληξη της αυτοκρατορίας του”, γιατί περί αυτοκρατορίας πρόκειται, μετά τον θάνατό του. Περιλαμβάνει, αν μη τι άλλο, πολλές πτυχές και λεπτομέρειες της ζωής του που δεν γνώριζα. Σας το συστήνω ως ένα καλογυρισμένο, ενδιαφέρον και διδακτικό θα έλεγα ντοκιμαντέρ.
📻 SciTalksGR. Εξαιρετικό podcast με επιστημονική θεματολογία σε απλά ελληνικά. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο συναντούμε τους Astronio, The Skeptic Theory και Mad Scientist που με φρέσκο κα διασκδαστικό τρόπο συζητούν, μεταξύ άλλων, για θέματα όπως η κόντρα Jeff Bezos και Richard Branson για το ταξίδι στο διάστημα, ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα hate comments της χρονιάς! Διαθέσιμο ελεύθερα και δωρεάν, όπως όλες μας οι προτάσεις. Και σε εκδοχή video, εδώ!
[ NEW ] Οι φίλοι του Field Notes προτείνουν.
Είμαι πολύ χαρούμενος που οι αναγνώστες του Field Notes βρίσκουν χρήσιμες τις προτάσεις του newsletter. Από αυτό το τεύχος και έπειτα, θα φιλοξενούμε τις δικές σας προτάσεις. Μπορείτε να μου τις στείλετε (email: akritiko@gmail.com) και εγώ θα τις μοιραστώ στα επόμενα τεύχη. Μπορείτε να προτείνετε οτιδήποτε πιστεύετε ότι είναι σχετικό με την θεματολογία και το ύφος του Field Notes.
Για αυτό το τέυχος ο φίλος @nikosmmx μας προτρέπει να θυμηθούμε το album Tango in the night των Fleetwood Mac (1987). Μπορείτε να το ακούσετε μέσω Spotify εδώ.
Ευχαριστούμε Νίκο!
Προτεινόμενα links.
🇬🇷 Το 28% των ευρωπαίων δεν μπορεί να «αντέξει» οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας | EPIXEIRO.GR. Καθώς η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών για το 2021 τελειώνει, μας προκαλεί ανησυχία ότι 1 στους 4 ευρωπαϊους δεν μπορεί να απολαύσει καλοκαιρινές διακοπές για μία εβδομάδα.
🇬🇷 Νέα πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για δημόσιες συμβάσεις κατασκευαστικών έργων από την Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς (ΔΔ-Ε) | ELLAK.GR. Μια νέα Βάση Ανοιχτών Δεδομένων για δημόσιες συμβάσεις τεχνικών- κατασκευαστικών έργων σε δήμους της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζει η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς (ΔΔ-Ε), η οργάνωση που στοχεύει στον περιορισμό φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του προγράμματός της «Σύμφωνο Ακεραιότητας».
🇬🇷 Άρης Σερβετάλης. Συνέντευξη | IEK-AKMI.EDU.GR. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχητική εκπομπή με καλεσμένο τον Άρη Σερβετάλη που μιλά για την ηθοποιία, το θέατρο και φυσικά για την συμμετοχή του στην παραγωγή “Ο Άνθρωπος του Θεού”.
🇬🇧 Investigation: How TikTok's Algorithm Figures Out Your Deepest Desires | WSJ. Spoiler Alert! Δεν υπάρχει θεωρία συνομωσίας από πίσω. Οι ίδιοι οι χρήστες βοηθούμε το TikTok να “ξέρει” τις βαθύτερες επιθυμίες μας, με το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε στην πλατφόρμα. Δείτε πως, στο εξαιρετικό αυτό άρθρο.
🇬🇧 Why the Mediterranean is a climate change hotspot | MIT.EDU. Αν σας ενδιαφέρει μια επιστημονική ανάλυση του “προβλήματος” που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην Μεσόγειο, σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,