“Το ανέτιμο μυαλό, δεν μπορεί να αντιληφθεί την ευκαιρία, όταν του απλώνει το χέρι της” — Αλεξάντερ Φλέμινγκ.
Καλησπέρα σας,
… και καλό καλοκαίρι! Ξεκινάω με μερικά στατιστικά. Αυτό είναι το 50ο τεύχος του Field Notes. Από τον Ιανουάριο του 2020 που μοιράστηκα μαζί σας το 1ο τεύχος του Field Notes (4,5 χρόνια πίσω), 4 ήταν οι μήνες που δεν δημοσιεύθηκε τεύχος. Ο περασμένος μήνας ήταν ένας από αυτούς. Πάμε λοιπόν να γράψουμε ένα ενδιαφέρον τεύχος, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.
Περί πενικιλλίνης ο λόγος σήμερα ή - αλλιώς - η μούχλα ως αντιβιοτικό ή - αλλιώς - “τα τυχαία τα καλύτερα”. Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ είχε την φήμη του ευφυούς ερευνητή αλλά και απρόσεκτου τεχνικού εργαστηρίου: συχνά ξεχνούσε τις καλλιέργειες μικροβίων πάνω στις οποίες εργαζόταν και γενικώς το εργαστήριό του ήταν συνήθως πολύ ακατάστατο. Αφού επέστρεψε από διακοπές, ο Φλέμινγκ πρόσεξε ότι πολλά από τα δισκία μικροβιακών καλλιεργειών είχαν μολυνθεί από ένα μύκητα (κοινώς: είχαν μουχλιάσει) και τα έριξε σε δοχείο με απορρυπαντικό. Αλλά στη συνέχεια χρειάστηκε να δείξει σε έναν επισκέπτη τι ερευνούσε, κι έτσι ανέσυρε κάποια από τα δισκία που δεν είχαν βυθισθεί στο απορρυπαντικό. Τότε πρόσεξε μία ζώνη γύρω από τη μούχλα που ήταν ελεύθερη (φαινομενικά τουλάχιστον) από βακτήρια. Αυτό θα πρέπει να συνέβαινε αν η μούχλα παρήγαγε κάποια βακτηριοκτόνο ουσία. Ο Φλέμινγκ απομόνωσε ένα δείγμα από τη μούχλα, το ταυτοποίησε σωστά ως μύκητα του γένους πενικίλλιο και για τον λόγο αυτό ονόμασε τη νέα ουσία πενικιλλίνη. Έτσι προέκυψε η ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλίνης, το 1928, για την οποία ο Φλέμινγκ πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945.
Η ανακάλυψη αυτή, κατά την ταπεινή μου άποψη, αποδεικνύει περίτρανα ότι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει η φράση “άνθρακες ο θησαυρός”, κάποιες φορές, προς έκπληξη μας, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή οι άνθρακες, εν προκειμένω η μούχλα, να είναι θησαυρός!
Στο video που ακολουθεί, μέρος της σειράς BBC ideas, μπορείτε να δείτε τον πραγματικό αντίκτυπο που είχε η ανακάλυψη της πενικιλλίνης στην ανθροπότητα, ο οποίος συνοψίζεται στην εξής φράση:
Με την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, προστέθηκαν περίπου 20 χρόνια ζωής, κατά μέσο όρο, στον άνθρωπο!
Field Notes
Είχα γενέθλια τον Μάιο (39 baby). Καλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σπουδαίο! Το ιδιαίτερα σπουδαίο είναι ότι κατάφερα να γράψω το ετήσιο “γενέθλιο post” στο blog μου το οποίο, μόνον κατ’ όνομα είναι ετήσιο, καθώς πάντα το αμελλώ. Διαβάστε το, πριν το κατεβάσουν!
Κάποια στιγμή στο παρελθόν μοιράστηκα μαζί σας ότι ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου. Ευπειθώς αναφέρω ότι η καρδιά της διατριβής μου δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Software: Evolution and Process του εκδοτικού οίκου Wiley! Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη κάτω από άδεια open access (δωρεάν δηλαδή) εδώ.
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Unreasonable Hospitality: The Remarkable Power of Giving People More Than They Expect by Will Guidara. Το ξεκίνησα πρόσφατα (σε μορφή audiobook) και “φεύγει” πραγματικά πολύ γρήγορα. Ένα βιβλίο σχετικά με τον κλάδο της εστίασης που όμως εύκολα μπορεί να “ταιριάξει” σε πολλούς επαγγελματίες καθώς πραγματεύεται το αιώνιο debate: “Μικρή και ευέλικτη ομάδα” ή “Corporate culture και διαδικασίες”; Και η απάντηση… δεν είναι (απαράιτητα) αυτή που θα υποθέτατε. Hat tip: Στον φίλο Ανδρέα Κωνσταντίνου που το έφερε στην επιφάνεια 🙏
📺 Μια μέρα για όλο τον κόσμο 29/4: Παγκόσμια Ημέρα Χορού | ERTFlix. Σε αυτό το υπέροχο επεισόδιο της σειράς “μια μέρα για όλον τον κόσμο” οι κόσμοι του hiphop και του μπαλέτου μπλέκονται για να δείξουν ότι, το πάθος για χορό, δεν έχει όρια ή στεγανά!
📻 The Eric Ries Show | Spotify. Νέο podcast από τον πολυγραφότατο Eric Ries (The Lean Startup). Σε αυτό το podcast ο Ries συνομιλεί με γνωστούς επιχειρηματίες, τεχνολόγους, ειδικούς, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα πως μπορούμε να χτίσουμε εταιρείες που θα αποσκοπούν στην καλυτέρευση της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Όπως για παράδειγμα η ιστορία του δηιουργού της Trulia, που προσπαθεί με την νέα του εταιρεία να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις ενδεχέται να μην είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους- Στοιχεία Eurostat | Reporter.gr. Το έχετε ακούσει ξανά. Το έχετε ίσως νιώσει κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Οι Έλληνες δουλεύουμε κατά μέσο όρο πολύ. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, πολύ περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους. Hat tip: Στην συγγραφική όμάδα του Fact News που ανέδειξε το άρθρο.
🇬🇷 “Φτώχεια Και Εισοδήματα Στις Ελληνικές Περιφέρειες” | ΔιαΝΕΟσις. Σε συνέχεια του προηγούμενου, όλη αυτή η “σκληρή δουλειά” των Ελλήνων, δεν δείχνει να φέρνει πλούτο, στις ελληνικές περιφέρειες… τουναντίον μάλλον. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από την σχετική μελέτη της ΔιαΝΕΟσις.
🇬🇷 Ευρωεκλογές. Ψηφίστε στις ευρωεκλογές την άλλη Κυριακή. Απλά πάτε. Ψηφίστε. Και μετά πιείτε ένα καφεδάκι με συμμαθητές στην αυλή του σχολείου σας ;)
🇬🇧 Did you know Guinness trademarked the harp symbol long before the Irish Government did? | irishcentral.com. Τον Απρίλιο του 1862 ο Άρθουρ Γκίνες, κατοχύρωσε την ιρλανδική άρπα, ως σήμα της μπύρας Guiness. Πιο μετά, ιδρύθηκε το Ιρλανδικό κράτος. Χρησιμοποίησε και αυτό την ιρλανδική άρπα ως εθνικό σύμβολο. Μετά ο Άρθουρ Γκίνες έκανε μήνυση για πνευματική ιδιοκτησία στο Ιρλανδικό κράτος. Κέρδισε. Έτσι η άρπα στο Ιρλανδικό εθνόσημο, είναι ανάποδη.
🇬🇧 How to Manage Gen-Z | Practical Engineering Management. Πολλοί φίλοι (millenials ή older) team leads, managers, κλπ, μου παραπονιούνται ότι “δεν βγάζουν άκρη” με τους Gen Z συνεργάτες τους. Η απάντηση είναι απλή και συνοψίζεται στο: “Δεν μοιάζουν με εμάς στον τρόπο σκέψης”. Αν δεν ξοδέψετε χρόνο να τους καταλάβετε, θα συνεχίσετε να μην βγάζετε άκρη. Διαβάστε αυτό το άρθρο… τα εξηγεί ωραία ο κος. Stanek.
Εις το επανιδείν,
Α.