Cinema Paradiso

Τεύχος #18

Οι αληθινοί παράδεισοι είναι οι παράδεισοι που έχουν χαθεί.

Μαρσέλ Προυστ.

Photo by Lloyd Dirks on Unsplash

Καλησπέρα σας,

Η ταινία Cinema Paradiso ή “Σινεμά ο Παράδεισος” όπως αποδόθηκε στα ελληνικά είναι μια από τις αγαπημένες μου. Εκτός από τα πολύ όμορφα ιταλικά ρετρό στοιχεία που αγαπώ, εστιάζει στον “παλιό τρόπο ζωής” που σιγά - σιγά χάνεται, μαζί με τον ρομαντισμό του.

“Οι αληθινοί παράδεισοι είναι οι παράδεισοι που έχουν χαθεί” λέει ο Προυστ και δυστυχώς με τις φωτιές των τελευταίων ημερών, η Ελλάδα θα γίνει ακόμη φτωχότερη σε “φυσικούς παραδείσους”. Μέσα στην αβεβαιότητα του αύριο, εξαιτίας της πανδημίας, και την σταδιακή μείωση των οικονομικών, οι φωτιές του φετινού καλοκαιριού ήρθαν για να μας θυμίσουν ότι όταν επιλέγουμε να δώσουμε μεγάλη σημασία στα επουσιώδη, χάνονται τα ουσιαστικά.

Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος δίνει μια δύσκολη μάχη με τις φωτιές εδώ και αρκετές ημέρες. Υπάρχουν δυο τρόποι να βοηθήσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα. (1) Να γίνουμε εθελοντές πυροσβέστες. (2) Να καταθέσουμε μια πρόταση στην τράπεζα ιδεών που να συνοδεύεται από ένα πιθανό σενάριο χρηματοδότησης της πρότασης.

ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2021 τουλάχιστον, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπουμε στην εξαιρετική Cinema Paradiso του Giuseppe Tornatore.


[ Extraδάκι ] Πόθεν έσχες βουλευτών.

Μία μελέτη του Vouli Watch.

Με το νέο μας, εξελιγμένο εργαλείο Πόθεν Έσχες, πηγαίνουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο πολιτικό χρήμα ένα βήμα παραπέρα. Τώρα μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα και να συγκρίνετε τα πόθεν έσχες των Βουλευτών/-ριών μας από το από το 2012 έως και το 2018 με όλους τους πιθανούς τρόπους.

Περιηγηθείτε στην εφαρμογή και:

  • Συγκρίνετε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις μεταβολές τους, ανά χρονιά και ανά κατηγορία (είδος περιουσίας, εισοδήματα, ακίνητη κ.ο.κ.) για τον/την ίδιο/-α Βουλευτή/-ρια.

  • Συγκρίνετε την περιουσιακή κατάσταση μεταξύ δύο διαφορετικών Βουλευτών/-ριών, επίσης ανά έτος και είδος περιουσίας.

  • Δείτε τα Top 10 των Βουλευτών/-ριών ανά εισόδημα, ακίνητη περιουσία, τραπεζικές καταθέσεις ή/και δάνεια.

  • Συγκρίνετε ανά κόμμα τον μέσο όρο περιουσίας των μελών του: δείτε τους Μέσους Όρους των περιουσιακών στοιχείων όλων των μελών μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας (π.χ. Μέσο εισόδημα Βουλευτή ανά Κ.Ο., μέσος αριθμός ακινήτων, Μ.Ο. αξίας τραπεζικών καταθέσεων και Μ.Ο. αξίας δανείων ανά Κ.Ο.).

Μπορείτε να βρείτε όλη τη μελέτη εδώ.


Field Notes.

Αυτός ο μήνας δεν ήταν και τόσο παραγωγικός όσον αφορά τα field notes μου. Οπότε θα μοιραστώ μαζί σας ένα preview από ένα project σε εξέλιξη.

Αν όλα πάνε καλά, αυτό θα είναι κομμάτι μιας διαδικασίας που μπορεί να βοηθήσει στην εύκολη και γρήγορη παραγωγή περιεχομένου online. Μείνετε συντονισμένοι :)


Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast.

📖 Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους. Το βιβλίο αυτό ανατέμνει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας: στη διάρκεια των τελευταίων τριακοσίων ετών ένα σύγχρονο έθνος οικοδομήθηκε, στη βάση, κυριολεκτικά σχεδόν, των ερειπίων ενός εξαφανισμένου πολιτισμού. To Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους είναι η ιστορία του ελληνικού έθνους-κράτους, αλλά είναι κυρίως, και πιο ουσιαστικά, η ιστορία της συλλογικής ταυτότητας που συνοδεύει το έθνος-κράτος. Είναι η ιστορία των γεγονότων και της υψηλής πολιτικής, αλλά και η ιστορία της κουλτούρας και των τεχνών, των ανθρώπων και των ιδεών (η περιγραφή είναι από το Goodreads. Δεν το έχω διαβάσει ακόμη, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που μου το έκαναν δώρο!)

📺 Seaspiracy. Παραγωγή του 2021 σχετικά με την καταστροφή της θαλάσσιας ζωής από την βιομηχανία της αλιείας. Διαθέσιμο στο Netflix. Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η παραγωγή δέχθηκε απειλές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ντοκιμαντέρ.

📻 LIFO Podcasts / Άκου την επιστήμη. Σε αυτό το επεισόδιο «Αναζητώντας το Big Bang του ανθρώπινου μυαλού» ο Ιωσήφ Σηφάκης μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, τους αλγορίθμους, τη συνειδητότητα και τη ρομποτική.


Προτεινόμενα links.

🇬🇷 Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας κατάφερε να κάνει «delivery» 10 χιλιάδες βιβλία μέσα στην πανδημία! | VOGUE.GR. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας αποτελεί πρότυπο βιβλιοθήκης. Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για delivery 10.000 βιβλίων μέσα στην πανδημία.

🇬🇷 Δείκτης Γυάλινης Οροφής 2021 από τον Economist | Women On Top. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση από τον οργανισμό Women On Top που αφορά στον Δείκτη Γυάλινης Οροφής, που κατατάσσει 29 χώρες σε σχέση το περιβάλλον που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενες γυναίκες σε καθεμία από αυτές, αντλώντας δεδομένα από το European Institute for Gender Equality, τον ΟΟΣΑ, την Eurostat και άλλες επίσημες πηγές.

🇬🇧 Open Insulin | ma.tt. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project. Πρόκειται για μια ανοικτή λύση δημιουργίας ινσουλίνης με χαμηλό κόστος που προσπαθεί να δημιουργήσει προσιτή ινσουλίνη σε διαβητικούς σε όλον τον κόσμο. Όλο το υλικό διατίθεται με την μορφή ανοικτού κώδικα.

🇬🇧 Mystery Solved: How Plant Cells Know When to Stop Growing | WIRED. Και ενώ καίμε τα δάση σαν να μην υπάρχει αύριο, οι επιστήμονες ερευνούν την ιδιότητα των φυτών να αναγνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν να μεγαλώνουν και πιστεύουν πως αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για την έρευνα που σχετίζεται με την κυτταρική ανάπλαση.

🇬🇧 WHO/Europe launches new monitoring tool, tracking rates of COVID-19 in UEFA Euro 2020 host cities | WHO. Ένα ειδικό εργαλείο επισκόπησης του κορονοϊού που σχετίζεται με τα παιχνίδια του EURO2020 και τις πόλεις που τα φιλοξένησαν.

Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.