“Ποτέ οι γιατροί που συναντώνται σ' έναν ασθενή για να τον εξετάσουν από κοινού δεν πρέπει να φιλονικούν και να βρίζονται μεταξύ τους.”
— Ιπποκράτης
Καλησπέρα σας,
από μετεωρολογικής απόψεως, η εποχή του Φθινοπώρου για όλους εμάς τους κατοίκους του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη Γη, διαρκεί από τον Σεπτέμβρη έως τον Νοέμβρη. Επομένως, καλό μας Φθινόπωρο!
Μένοντας για λίγο στο βόρειο ημισφαίριο, αξίζει να αναφέρουμε πως η περίοδος επιτήρησης της εποχικής γρίπης αρχίζει την 40η εβδομάδα κάθε έτους (30 Σεπτέμβρη – 6 Οκτώβρη) και τελειώνει την 20η εβδομάδα του επόμενου έτους (12-18 Μαΐου). Η σωστή προφύλαξη περιλαμβάνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό (εμβόλιο γρίπης), τη λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση των πασχόντων κ.α. Ειδικότερα τώρα με την ύπαρξη της επιδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) - επιδημίας πια, όχι πανδημίας -, καθιστά εντελώς αναγκαία την προφύλαξη από τη γρίπη που μεταδίδεται με παρόμοιο τρόπο.
Πως φθάσαμε όμως στα εμβόλια; Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1760 ο Έντουαρντ Τζέννερ, καθώς ακολουθούσε την ειδικότητά του ως χειρουργός, άκουσε μια ιστορία, γνωστή στις επαρχιακές περιοχές ότι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή γάλακτος ποτέ δεν νοσούσαν από τη συχνά θανατηφόρα και παραμορφωτική ασθένεια της ευλογιάς καθώς είχαν ήδη νοσήσει από την ευλογιά των αγελάδων η οποία έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα στον άνθρωπο. Το 1796 ο Τζένερ πήρε πύον από το χέρι μιας χωριατοπούλας που έπασχε από ευλογιά των αγελάδων και το εισήγαγε στο χέρι ενός οκτάχρονου αγοριού. Έξι εβδομάδες αργότερα εμβολίασε το παιδί με τον ιό της ευλογιάς και παρατήρησε ότι δεν νόσησε από αυτή. Ο Τζένερ επέκτεινε τις μελέτες του και το 1798 ανέφερε ότι το εμβόλιο αυτό ήταν ασφαλές για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Η δεύτερη γενιά των εμβολίων εισήχθη τη δεκαετία του 1880 από τον Λουί Παστέρ, ο οποίος εισήγαγε τα εμβόλια για τη χολέρα των κοτόπουλων και για το βακτήριο του άνθρακα. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ο εμβολιασμός θεωρούνταν θέμα εθνικού κύρους και ψηφίστηκαν οι πρώτοι νόμοι υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Πίσω στον αιώνα μας τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), έγινε μεγάλος ντόρος για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους. Είδαμε επιστήμονες να μαλώνουν δημόσια και το κοινό να χωρίζεται (κλασικά) σε στρατόπεδα υπερ και κατά. Στους μεν ειδικούς υγείας που μαλώνουν δημόσια, αφιερώνουμε το απόφθεγμα του τεύχους - διά στόματος Ιπποκράτη -. Σε όλους τους υπόλοιπους, αφιερώνουμε το υπέροχο βιντάκι από την σειρά κινουμένων σχεδίων “μια φορά και έναν καιρό ήταν η ζωή” για τα εμβόλια. Δείτε το με τα παιδιά σας… αξίζει!
Καλή απόλαυση!
Field Notes
Στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2024 θα λάβει χώρα το ετήσιο συνέδριο για το InnerSource, InnerSource Summit 2024 υπό την αιγίδα του InnerSource Commons Foundation. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Αν και το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω εδώ (σε πρώτη αποκλειστικότητα - που λέει ο λόγος -) την συμμετοχή μου με ομιλία με τίτλο: “Governing diverse agile software teams with InnerSource Software Development”.
Θα μιλήσουμε για μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες Software as a Service (SaaS) σήμερα. Οι διαφορετικές ομάδες προγραμματιστών που απασχολούν μπορεί να ακολουθούν ή να έχουν εκπαιδευτεί σε διαφορετικές μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού (π.χ. Scrum, Kanban, κ.ο.κ.). Έτσι καθώς η ομάδα μεγαλώνει και όλο και περισσότεροι προγραμματιστές προσλαμβάνονται, υπάρχει η ανάγκη να διατηρήσουμε έναν βαθμό ελευθερίας στον τρόπο που οργανώνονται οι επι μέρους ομάδες μας ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε συνοχή στις διαδικασίες και καλή επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων / ομάδων της εταιρείας μας.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο προσεχώς… σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 The timeless leaders by Thomas Katakis. Όταν είδα το συγκεκριμένο βιβλίο για πρώτη φορά, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια επισκόπηση κάποιων από τις στρατηγικές των ηγετών της Αρχαίας Ελλάδας. Αλλά το περιεχόμενο ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Ο Θωμάς συνδέει τις περιπτώσεις ηγεσίας της Αρχαίας Ελλάδας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Και το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Η δομή του βιβλίου κάνει την ανάγνωση εύκολη, ενώ η γλώσσα είναι απλή χωρίς πολύπλοκο λεξιλόγιο. Κάθε κεφάλαιο τελειώνει με ερωτήσεις για αναστοχασμό, κάτι που προσωπικά με βοηθά πολύ να σκεφτώ αυτά που μόλις διάβασα.
📺 Ο Έλληνας Κιθαρίστας του Ozzy Osbourne | ERTFlix. Το έχω πει και θα το ξαναπω. Το ERTFlix είναι ίσως η μοναδική υπηρεσία της προκοπής που έχει λάβει ο Έλληνας φορολογούμενος. Είναι εφάμιλλο αν όχι καλύτερο του Netflix λειτουργικά και έχει εξαιρετικό περιεχόμενο. Όπως (για παράδειγμα) ένα ντοκιμαντέρ για τον Έλληνα κιθαρίστα του Ozzy Osbourne. Φανταστική ιστορία!
📻 Talks at Google | Spotify. Ένα πολύ ενδιαφέρον, εφ’ όλης της ύλης podcast φιλοξενεί ανθρώπους της διάνοιας από όλον τον κόσμο. Στο προτεινόμενο επεισόδιο θα ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα για το πως άνθρωποι ανά τον κόσμο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να αξιοποιήσουν τους φυσικούς πόρους και να “σώσουν” τις πόλεις τους. Ένα φαινόμενο γνωστό ως “το Internet της Φύσης”.
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις ενδεχέται να μην είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 88η ΔΕΘ: Οι σημερινές πορείες, οι κλειστοί δρόμοι και όλα όσα θα δούμε τις επόμενες ημέρες | Parallaxi. Η ΔΕΘ έρχεται για ακόμη μια χρονιά στην Θεσσαλονίκη και σε αυτό το άρθρο θα βρείτε βασικές οδηγίες “προς ναυτιλομένους”.
🇬🇷 Ταινίες του Woody Allen στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο που πρέπει να δεις (ή να ξαναδεις) | EXOSTIS. Μιας και μιλήσαμε για φθινόπωρο στην αρχή του τεύχους ορίστε και ένα σχετικό άρθρο από τον αγαπημένο Εξώστη. Ταινίες του Woody Allen με φθινοπωρινό άρωμα Νέας Υόρκης.
🇬🇷 12 ελληνικές Startups τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να γνωρίζετε | STARTUPPER. Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και περισσότερο “της μόδας”. Το Startupper μας ενημερώνει για τις 12 ελληνικές εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να έχουμε στον νου μας.
🇬🇷 Πως έγινε Viral στη Silicon Valley! Συνέντευξη με τον CEO του GeekBot | Youtube. Ο Νίκος Παπανώτας, ιδρυτής της GeekBot δε μιλά συχνά αλλά, όταν μιλά, αξίζει να τον ακούμε γιατί πάντα κάτι μαθαίνουμε…
🇬🇧 The Famous Computer Cafe | InternetArchive. Και τώρα… drumroll… κατευθείαν από τα 80s, το InternetArchive μας φέρνει την ραδιοφωνική εκπομπή Computer Cafe που έτρεξε μεταξύ 1983 και 1986. Δηλαδή τελείωσε έναν χρόνο μετά που γεννήθηκα… δηλαδή… δεν είμαι και τόσο μεγάλος… Τεσπα! Σε αυτήν μπορείτε να βρείτε συνεντεύξεις θρύλων όπως Bill Gates, Dvorak, Tramiel (Atari), Atkinson και πολλών άλλων και να μάθετε… πως ήταν τα πράγματα στα computers, τότε.
Εις το επανιδείν,
Α.