Τεχνολογία είναι το κάθε τι που δεν υπήρχε όταν γεννηθήκαμε. - Alan Kay
Καλησπέρα σας,
Φτάσαμε στο τελευταίο τεύχος (και) για το 2024. Σας ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα υποστήριξης σε κάθε τεύχος που δημοσίευα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, ευχές από καρδιάς για όμορφες γιορτές και για καλά και ξεκούραστα Χριστούγεννα.
Στο quote του τεύχους διαβάζουμε ότι τεχνολογία είναι κάθε τι που δεν υπήρχε όταν γεννηθήκαμε. Και αυτό με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός και ευγνώμων. Γεννημένος σε έναν εντελώς αναλογικό κόσμο είχα την ευτυχία να δω σχεδόν τα πάντα γύρω μου σταδιακά να ψηφιοποιούνται. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι/ες από εσάς θα σταθείτε με σκεπτικισμό απέναντι σε αυτό που λέω. Όμως… είναι αυτό που είναι! Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, έτσι και με την τεχνολογία, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε ώστε να σταθούμε με κριτική σκέψη και διάκριση απέναντι στις εξελίξεις της.
Η τεχνολογία Blockchain (στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε μπλοκ αλυσίδας) είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια δημόσια, μη κεντρικοποιημένη υποδομή, που δεν μπορεί να τροποποιηθεί ως προς το ιστορικό της. Φιλοξενεί δεδομένα, ομαδοποιημένα σε χρονικά αριθμημένα τμήματα, τα οποία ονομάζουμε blocks (συστοιχίες).
Η πρώτη, ιστορικά, εφαρμογή της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων (επίσης γνωστά και ως κρυπτονομίσματα) και ήταν η περίπτωση του bitcoin. Η τεχνολογία blockhain μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλήθος επιπλέον περιοχών της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως ενδεικτικά η καταμέτρηση ψήφων, η Παιδεία, η Υγεία, η διαφύλαξη και διαφάνεια ιστορικών, πολιτιστικών, δημοσιονομικών και άλλων αρχείων, η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, τα κοινωνικά δίκτυα, οι τραπεζικοί, ασφαλιστικοί, κατασκευαστικοί τομείς. Μία άλλη εφαρμογή του blockchain αφορά στη δημιουργία μοναδικών ψηφιακών τεκμηρίων που είναι γνωστά ως NFTs.
Το bitcoin, το πρώτο ψηφιακό νόμισμα το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να μην ελέγχεται από κυβερνήσεις, τράπεζες και γενικότερα ενδιάμεσους, κατάφερε πρόσφατα να φθάσει την αξία των $100.000 ανά μονάδα. Αυτό και μόνον είναι ένα αρκετά μεγάλο επίτευγμα για να αφιερώσουμε αυτό το τεύχος στην “εφεύρεση” του blockchain!
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το blockchain αλλά και το bitcoin στα δύο σύντομα αλλά πολύ επεξηγηματικά videos που ακολουθούν 👇
[ Poll ] Ελάτε να διαλέξουμε το θέμα των τίτλων του Field Notes για το 2025 🙏.
Στο περασμένο τεύχος ξεκινήσαμε την κλασική, ετήσια, ψηφοφορία για το θέμα των Field Notes της επόμενης χρονιά.
Για την ώρα η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής 👇
14 συμμετοχές δεν είναι ικανοποιητικό δείγμα 😜 παρακαλώ να το διορθώσουμε!
Ψηφίζετε εδώ! Το poll θα μείνει ανοικτό για όλο τον Δεκέμβρη όπως κάθε χρονιά. Περιμένω με ανυπομονησία το feedback σας ❤️
Xmas Screening
Όσοι με παρακολουθείτε ξέρετε το “κόλλημα” που έχω με το διήγημα “A Christmas Carol” του Charles Dickens. Πιστεύω πως μέχρι σήμερα έχω δει τις περισσότερες (αν όχι όλες) μεταφορές του διηγήματος σε ταινία.
Φέτος μπορείτε να παρακολουθήσετε μία υπέροχη παραγωγή του 1951 με τον ελληνικό τίτλο “Το Πνεύμα των Χριστουγέννων” στο ERTFlix. Στον ρόλο του Σκρούτζ ο κος. Άλαστερ Σιμ ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στον κο. Μπράιαν Ντέσμοντ Χαρστ.
Field Notes
📺 Συμμετείχα στο Inner Source Summit 2024
Αλήθεια λέω… δείτε το VAR👇
Fun fact: Η ομιλία έγινε από το HQ της InstaShop στο Dubai (εξ ου και το κοντομάνικο 🤣). Ήθελα να κάνω ένα blog post με φωτογραφίες και εντυπώσεις από το ταξίδι αλλά δεν πρόλαβα. Οπότε coming soon στο πρώτο τεύχος του 2025!
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 The Motive: Why So Many Leaders Abdicate Their Most Important Responsibilities by Patrick Lencioni. Εξαιρετικό βιβλίο που καταναλώνεται πολύ εύκολα (ειδικά η ακουστική του έκδοση στο Audible), σε μορφή αφήγησης, είναι ότι πρέπει για βόλτα ή τρέξιμο). Διαπραγματεύεται το πολύ δύσκολο ερώτημα του αν οι CEO, είναι CEO για τους σωστούς λόγους * dramatic music *…
📺Στρατηγική: Από τον Δούρειο Ίππο στην Τεχνητή Νοημοσύνη | ERTFlix (Διαθέσιμο ως 30/04/2025). Μία υπέροχη σειρά ντοκιμαντέρ για διαφορετικές στρατηγικές που έχουν εφαρμοστεί ανά τους αιώνες με αφορμή συμβάντα στον ελλαδικό χώρο. Από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα. Υποχρεωτική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των διακοπών τώρα τα Χριστούγεννα 🤣.
📻 The Pragmatic Engineer | Spotify. Ένα πολύ τεχνικό podcast, ζητώ συγνώμη από τους μην τεχνικούς φίλους/ες, αλλά ήταν αδύνατο να αντισταθώ. Εάν έχετε ασχοληθεί οποτεδήποτε με πληροφορική στη ζωή σας είναι αδύνατο να μην έχετε συναντήσει τον όρο “διάγραμμα UML”. Σε αυτό το επεισόδιο του “The Pragmatic Engineer” καλεσμένος είναι ο κος. Grady Booch, Chief Scientist στην IBM και ένας εκ των δημιουργών της γλώσσας UML.
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις ενδεχέται να μην είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Επιτέλους… μετρό! | Happy traveller.
Έψαχνα ένα ανάλαφρο video για την έναρξη του μετρό στη Θεσσαλονίκη οπότε… πάρτε vide-ακι από τον Happy Traveller Ευτύχη Μπλέτσα (disclaimer: δε συνεννοηθήκαμε, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο προσωπικά 😜).
🇬🇷 Γιώργος Γάτος | Leads, growth και σύγχρονες επιχειρηματικές προκλήσεις.
Εμφανίζεται πια λιγότερο συχνά στα “media” από όσο θα θέλαμε… αλλά η αξία Γιώργος Γάτος παραμένει διαχρονικά σταθερή. Πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο από την εξαιρετική εκπομπή “μικρή κουβέντα” των Paris & Antonis! ❤️ (disclaimer: αυτούς του ξέρω και τους 3 😘)
Για να το λένε οι Γερμανοί, έτσι θα είναι…
🇬🇧 Transforming urban living: The rise of Smart Cities | European Union
Το γράφω, το ξαναγράφω ότι η καινοτομία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να επιταχυνθεί εάν οι δήμοι και οι περιφέρειες αρχίσουν να παρέχουν Ανοικτά Δεδομένα, με σοβαρότητα. Επιμένουν να επενδύουν σε βαρύγδουπα και κοστοβόρα έργα και να αγνοούν τη δύναμη των ανοικτών δεδομένων. Oh well…
🇬🇧 Is my phone listening to me? | Digital Rights Bytes
Σύντομη απάντηση! Όχι, το τηλέφωνό σας δε σας παρακολουθεί από το μικρόφωνο. Σας “παρακολουθεί” - more or less - από τη χρήση του τηλεφώνου που κάνετε όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο και κάνετε κλίκ σε διαφημίσεις που σας αρέσουν, όταν κάνει αναζητήσεις στην Google, κ.ο.κ. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και video από τους Digital Rights Bytes και Electronic Frontier Foundation.
Εις το επανιδείν,
Α.