It takes the black keys and the white keys both, to make perfect harmony!
Benny Goodman
Καλησπέρα σας,
Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία. Ελπίζω να είχατε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να περάσατε όμορφες στιγμές. Θέλω να ελπίζω πως το 2023 θα έχει πιο πολύ πλάκα από το το 2022 (με την καλή έννοια). Τα τεύχη μας πάντως θα είναι σίγουρα διασκεδαστικά καθώς θα σχετίζονται φέτος με… μουσική. Ξέρετε, για παράδειγμα, τι έχει πλάκα; Να οργανώνεις μια συναυλία με swing μουσική σε έναν από τους πιο διάσημους συναυλιακούς χώρους της Αμερικής, την δεκαετία του 1930 όπου, όχι η swing μουσική αλλά ούτε καν η jazz, δεν θεωρούνταν mainstream εκείνη την περίοδο.
The Famous 1938 Carnegie Hall Jazz Concert του κου. Benny Goodman:
O κος. Googdman ήταν γόνος μεταναστών από τη σημερινή Πολωνία (τότε Σοβιετική Ένωση) οι οποίοι έφθασαν χωριστά στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν εκεί. Ο Goodman είχε μουσική παιδεία που ο πατέρας του εξασφάλισε για αυτόν με δυσκολία καθώς η οικογένειά του δεν ήταν ευκατάστατη. Κατάφερε όμως να γίνει ένας εξαιρετικός κλαρινίστας και αργότερα ο μαέστρος σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές swing bands.
Ο δίσκος στον οποίο αφιερώνουμε το σημερινό τεύχος μας είναι μια ζωντανή συναυλία στο Carnegie Hall Jazz που πραγματοποιήθηκε το έτος 1938. Πρόκειται για την πρώτη συναυλία swing, στον συγκεκριμένο χώρο. Αυτή η συναυλία χαρακτηρίστηκε από κριτικούς της εποχής ως:
[…] η πιο σημαντική jazz συναυλία της εποχής. Η jazz κάνει την εμφάνισή της στον κόσμο της ‘αναγνωρισμένης‘ μουσικής.
Ο δίσκος που προέκυψε από την ηχογράφηση αυτής της συναυλίας ήταν επίσης ο πρώτος στην ιστορία που πούλησε πανω από ένα εκατομμύριο δίσκους.
Σε μια εποχή με έντονο φυλετικό ρατσισμό, ο Benny Goodman ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια μιας μεικτής ορχήστρας με λευκούς και μαύρους μουσικούς. Το απόφθεγμα του σημερινού τεύχους:
“χρειάζονται μαύρα και άσπρα πλήκτρα για να υπάρξει απόλυτη αρμονία”
είναι επίσης ενδεικτικό της στάσης του Goodman απέναντι στον φυλετικό ρατσισμό της εποχής.
Μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο ελεύθερα και δωρεάν, μέσω του Internet Archive.
Καλή απόλαυση!
Field Notes
Με αυτό το τεύχος ξεκινά η 4η σεζόν του Field Notes. Διαβάστε (αν θέλετε) τι καταφέραμε μαζί τα προηγούμενα 3 χρόνια :)
Το 2018 ξεκίνησα το Goodreads Reading Challenge με στόχο να αυξήσω τον αριθμό των βιβλίβν που διαβάζω κάθε χρόνο. Το 2018 διάβασα 3 βιβλία :P Το 2022 διάβασα 17 (κάτι κάνουμε σιγά - σιγά). Κάποια από αυτά, είναι πολύ ενδιαφέροντα και σας τα συστήνω!
Τον Δεκέμβριο (λίγο μετά την αποστολή του προηγούμενου τεύχους μας) είχα την χαρά να συμμετάσχω στην FOSSCOMM 2022. Μιλήσα με για Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και Ανθεκτικότητα Κώδικα. Δε λέω ψέματα! Ορίστε και το video ντοκουμέντο:
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 The Heart of Leadership: Becoming a Leader People Want to Follow - Mark Miller. Ένα υπέροχο βιβλίο που διάβασα, ή μάλλον άκουσα, στο τέλος του 2022. Περιγράφει την έννοια του servant leader, δηλαδή του ηγέτη που υπηρετεί την ομάδα του. Εάν και κατά την γνώμη μου δεν είναι όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο πρακτικά εφαρμόσιμα, ωστόσο, η φιλοσοφία του servant leader εμπεριέχει εξαιρετικές προτάσεις που αφορούν στην επικοινωνία, την οργάνωση και την λειτουργία μιας ομάδας.
📺 Η ιδιοφυϊα του Νίκολα Τέσλα | ERTflix. Διαθέσιμο ως τις 11.01.2023. Ο Νίκολα Τέσλα δεν είναι επιστήμονας. Ο Νίκολα Τέσλα είναι ιδέα! (κάτι σαν τον Τσάκ Νόρρις, αλλά για επιστήμονες) :P
📻 Simon Minton of Ringer on Empowering Individual Contributors | Sustain. Ένα podcast του SustainOSS.org. Το ανακάλυψα πρόσφατα και εμπεριέχει εξαιρετικά θέματα γύρω από το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα αλλά και γενικότερα την διαχείριση των έργων Ανοικτού Λογισμικού (οργάνωση της κοινότητας, θέματα ανάπτυξης, θέματα συντήρησης, υποτήριξης, βιωσιμότητας, κ.ο.κ.).
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν την λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στην Spotify λίστα: In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Ποιες πρωτοπόρες τεχνολογίες αξιοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό τους | Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το ΕΚΤ δημοσίευσε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την τριετία 2018-2020. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη. Ξεχωρίζω το εξής:
Ως βασικοί παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να διευκολύνουν την υιοθέτηση πρωτοπόρων ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις στο μέλλον, αναδεικνύονται το προσωπικό με ψηφιακές γνώσεις - δεξιότητες (57,7%), η δημόσια χρηματοδότηση (56,5%), η ενημέρωση και η πληροφόρηση για τις νέες τεχνολογίες (54,5%) και η διαθεσιμότητα των δημόσιων τεχνολογικών υποδομών (47,4%).
Άνθρωποι! Το κλειδί είναι οι άνθρωποι της ομάδας σας!
🇬🇷 COVID & ταξιδιώτες από Κίνα: Τις συστάσεις της Ε.Ε ακολουθεί η Ελλάδα - τα μέτρα | ΕΠΙΧΕΙΡΩ. Στην Κίνα γίνεται χαμούλης, στην Ε.Ε. αποφασίσαμε μέτρα. Σύσταση (από εμένα και το φτωχό μου μυαλό) για φανατικότερη χρήση μάσκας το επόμενο διάστημα! Και τελειώνω τον γύρο μου :P
🇬🇷 Kορνήλιος Καστοριάδης: Για τη βλακώδη επίκληση του «νέου» κάθε λίγο και λιγάκι | LIFO. Δυσκολεύομαι να κάνω commentary σε συνέντευξη του Καστοριάδη. Θα παραθέσω μόνον ένα απόσμασμα:
Οσο θα παραμένουμε στην απάθεια, την ιδιώτευση, τον ψευδο-ατομικισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να αναδυθεί ένα κίνημα που θα είναι δημιουργός συλλογικότητας. Kαι, πολύ περισσότερο, δεν μπαίνει θέμα ατόμων που ο ρόλος τους θα ήταν να θέτουν τα ερωτήματα που δεν θέτουν οι άλλοι. Eίναι κοινοτοπία, αλλά δείχνει, όπως οι περισσότερες κοινοτοπίες, μια βαθιά αλήθεια: Οι κοινωνίες έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν.
🇬🇧 People would rather be electrically shocked than left alone with their thoughts | Science.org. Ο αναστοχασμός είναι βασικό εργαλείο για ψυχική ισορροπία γιατί μας βοηθά στο “να τα βρούμε με τον εαυτό μας”. Τώρα μένει να πείσουμε τον εαυτό μας, να μείνουμε λίγο μόνοι και να σκεφτούμε :)
🇬🇧 Why We Don't Believe in [Employee] Surveillance | Toggl. Μπορεί να υπάρξει time tracking που να μην αφορά την “επιτήρηση” των εργαζομένων; Πως θα έμοιαζε κάτι τέτοιο και, εάν η επιτήρηση δεν είναι ο σκοπός, γιατί να κάνεις time tracking εξ’ αρχής;
Disclaimer: Εργάζομαι στην Toggl. Ωστόσο χρησιμοποιούσα το Toggl Track για time tracking πολλά χρόνια πριν προσληφθώ (ήδη από το 2015) και η anti-surveillance φιλοσοφία του προϊόντος ήταν η ειδοποιός διαφορά που με έκανε να το επιλέξω.
Εις το επανιδείν,
Α.