As long as I live I will have control over my being.
Artemisia Gentileschi
Esther before Ahasuerus, c. 1628–1635. Artemisia Gentileschi; Metropolitan Museum of Art, online collection (The Met object ID 436453). Courtesy of Wikipedia under The Public Domain CC0.
Καλησπέρα σας,
Τον περασμένο μήνα έκανα το λάθος να διαβάσω επικαιρότητα. Όχι από Google News (γιατί είναι ο ορισμός του doom scrolling) αλλά από επιλεγμένες πηγές (εγχώριες και διεθνείς). Και μαντέψτε… doom scrolling again. Κάθισα λίγο να το σκεφτώ και κατέληξα ότι δεν μπορούσα να περιμένω και κάτι άλλο. Ξεκινήσαμε με οικονομική κρίση στα 2008. Πάνω που πήγαμε να ανακάμψουμε (μιλώ για τον πλανήτη όχι για την χώρα μας), είχαμε πανδημία το 2020. Μόλις πήγε ελαφρώς καλύτερα αυτό είχαμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό πυροδότησε ενεργειακή κρίση, θα ακολουθήσει μάλλον μια ισχυρή επισιτιστική κρίση και πάει λέγοντας.
Καθώς όμως συμβαίνουν όλα αυτά τα δεινά, όσο και αν ασκούν πίεση και κάνουν το μέλλον να μοιάζει δυσοίωνο, ένα πράγμα συνεχίζει να είναι στον απόλυτο έλεγχό μας. Πως συμπεριφερόμαστε στους άλλους! Εάν χαθεί η μπάλα εκεί (και έχει αρχίσει να χάνεται), θα ακολουθήσει όλεθρος. Όσο διατηρούμε τον σεβασμό, την ευγένεια και το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους γύρω μας (γνωστούς και αγνώστους), υπάρχει ελπίδα.
Και επειδή το αληθινό ενδιαφέρον πηγάζει από τον σεβασμό στις προτιμήσεις τον ανθρώπων, ο αληθινός σεβασμός δεν μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα με ανισότητες. Στο σημερινό μας τεύχος φιλοξενούμε την ιστορία της κας. Artemisia Gentileschi, μιας ιταλίδας ζωγράφου της σχολής Baroque. Θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες καλλιτέχνιδες του 17ου αιώνα, η οποία ξεκίνησε με επιρροές από το στυλ του Caravaggio. Στην ηλικία των 15 ετών παρήγαγε ήδη επαγγελματική δουλειά. Δυστυχώς έζησε σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν μηδενικές ευκαιρίες να ακολουθήσουν σπουδές ή εκπαίδευση γενικότερα στις τέχνες. Η Artemisia είναι η πρώτη ιταλίδα ζωγράφος που έγινε μέλος της Accademia di Arte del Disegno στην Φλωρεντία, και αυτό το γεγονός, την καθιστά (κατά την άποψή μου) μια σπουδαία προσωπικότητα στην ιστορία της τέχνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εμείς βέβαια δεν ζούμε στον 17ο αιώνα ωστόσο, δυστυχώς, φαίνεται πως ο 17ος αιώνας ζει ακόμη σε εμάς περιορίζοντας τις ελευθερίες διαφόρων ομάδων ανθρώπων και διευρύνει τις ανισότητες, ειδικά σε μία εποψή, αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων.
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2022, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία με θέμα κάποι@ ζωγράφο! σας παραπέμπω λοιπόν στην εξαιρετική Artemisia της κας. Agnès Merlet με την κα. Valentina Cervi να ενσαρκώνει την Artemisia Gentileschi.
[ Poll ] Ελάτε να διαλέξουμε το θέμα των τίτλων του Field Notes για το 2023.
Για το 2021, είχαμε ταινίες. Για το 2022 είχαμε ταινίες με θέμα γνωστούς ζωγράφους. Τι θα θέλαμε για το 2023; “Η πολυψηφία κερδίζει” που λέγαμε και στο παιχνίδι μικρά :)
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα μέχρι τώρα στατιστικά της ψηφοφορίας η οποία θα παραμείνει ανοικτή και αυτόν τον μήνα!
🎉Shoutout στον φίλο ή την φίλη που πρότεινε “Από ονόματα τυφώνων”. Αν υπερ-ψηφιστεί και αυτό θα το κάνουμε ❤️!
Ψηφίζετε εδώ! Φέτος θα αφήσω το poll για περισσότερο χρόνο, για να έχω μεγαλύτερο feedback και κυρίως… γιατί μπορώ :P
Field Notes
Αυτός ο μήνας υπήρξε προ-παρασκευαστικός ωραίων πραγμάτων που έρχονται σύντομα ✨
Stay tuned!
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Simon Sinek - Οι ηγέτες τρώνε τελευταίοι. Γνωρίζοντας λίγο πολύ το κοινό του newsletter, πιστέυω πως οι περισσότεροι γνωρίζετε τον Simon Sinek. Κάποια πράγματα που λέει και κάνει μου αρέσουν πολύ, κάποια όχι τόσο. Αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον (αν και δεν το έχω τελειώσει ακόμη). Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα ιδιαίτερα εάν εργάζεστε ως manager ή team lead.
📺 Ωγκύστ Εσκοφιέ: Ο δημιουργός της σύγχρονης γαστρονομίας | ERTflix. Διαθέσιμο ως τις 14.12.2022. “Η υψηλή γαστρονομία είναι μια μοντέρνα πολυτέλεια που εμφανίστηκε πριν από έναν αιώνα. Ο Auguste Escoffier έφερε επανάσταση στη γαλλική κουζίνα και εστίαση και τις έκανε παγκόσμια αναφορά στις μαγειρικές τέχνες. […] Έθεσε το νέο μοντέλο της σύγχρονης γαστρονομίας: οργάνωση στην κουζίνα, στολές για το προσωπικό, νέες συνταγές, μέτρα υγιεινής, παρουσίαση των πιάτων και φυσικά εξυπηρέτηση”. Σε όλους μας αρέσει το φαγητό ως εμπειρία. Η οπτική της κουζίνας σαν προϊόν όμωε, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα!
📻 Internet of Humans, with Jillian York & Konstantinos Komaitis. Ένα podcast στα αγγλικά για την ανθρώπινη φύση του Διαδικτύου. Πως το Internet ως μέσω επιτρέπει στους ανθρώπους συνεργατικά να καινοτομούν και να δημιουργούν πράγματα μαζί. Είχα την τύχη να γνωρίσω την Jillian York στο παρελθόν και εκτιμώ αφάνταστα την δημοσιογραφική της δουλειά πάνω στην ελευθερία του Διαδικτύου και την διασφάλιση της προσβασιμότητας όλου του κόσμου σε αυτό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast του field notes μαζί με extra επεισόδια στην Spotify λίστα: In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποια επεισόδια δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα στο Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 2021 | govwatch.gr. Το govwatch είναι μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Vouli Watch. Και αυτή είναι η πρώτη ετήσια έκθεση που περιλαμβάνει στατιστικά παραβίασης του κράτους δικαίου στην χώρα μας. Εξαιρετική δουλειά!
🇬🇷 Mantility: Από το Σουφλί στις ξένες αγορές τα μαντήλια της ελληνικής startup | Capital.gr. Δεν έχω καμιά σχέση με την επιχείρηση, αλλά το μοιράζομαι γιατί πρόσφατα συζητούσα με κάποιους καλλιτέχνες την ιδέα της διάθεσης περιορισμένων αντιτύπων τέχνης που όμως αποτυπώνονται σε χρηστικά ήδη (όπως το μεταξωτό μαντήλι που έχουμε εδώ). Είναι πολύ ενδιαφέρον! Και μπράβο στο Σουφλί για την παραγωγή υψηλής ποιότητας μεταξιού.
🇬🇷 Youtuber έκανε το Θεσσαλονίκη-Αθήνα με… ηλεκτρικό πατίνι. Και κατέγραψε την προσπάθεια του σε βίντεο | Its Possible. Και ένα διασκεδαστικό (αν και πολύ επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου) εγχείρημα. Το βιντεάκι είναι πολύ ωραίο και αξίζει να το δείτε. Ο φίλος ξεκίνησε να κάνει το Αθήνα - Θεσσαλονίκη με το ηλεκτρικό του πατίνι και καταγράφει την εμπειρία του στο YouTube.
🇬🇧 The 2 Types of Organizational Structure | Reforge. Σε αυτό το άρθρο του Reforge θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την οργάνωση των διαδικασιών μιας επιχείρησης. Οργάνωση με βάση την λειτουργία (engineering, product, marketing, sales, κοκ) ή με βάση τα υπο-προϊόντα (π.χ. για την Meta αυτό θα σήμαινε Facebook, Instagram, WhatsApp, κοκ). Δεν υπάρχει σωστό και λάθος,
🇬🇧 Ευρωπαϊκός Δείκτης ισότητας φύλων για το 2022 | Europa.eu. Δημοσιεύθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης ισότητας φύλων για το 2022… και η Ελλάδα είναι τελευταία 😒. Τι σας έλεγα στην αρχή του τεύχους; Ο 17ος αιώνας ζει μέσα μας…
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.