A Clockwork Orange

Τεύχος #13

Ο αισιόδοξος διακηρύσσει πως ζούμε με τις καλύτερες δυνατότητες που υπάρχουν στον κόσμο και ο απαισιόδοξος φοβάται μήπως αυτό είναι αλήθεια.

Τόμας Κάμπελ

Photo by: Luemen Rutkowski on Unsplash

Καλησπέρα σας,

Καθώς “πορευόμαστε” εν μέσω πανδημίας και όσο ο εγκλεισμός συνεχίζεται, δημιουργείται μια εντύπωση ότι κινούμαστε (παγκόσμια) σε ένα λαβύρινθο προσπαθώντας να βρούμε την έξοδο. Η επιμονή, ή υπομονή, η οξυδέρκεια και η ψυχολογική αντοχή είναι βασικά συστατικά για να επιτύχουμε. Τα νέα “καλά νέα” είναι ό,τι η καλοκαιρία που περιμένουμε με την έλευση της Άνοιξης συνδυαστικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενδέχεται να βελτιώσουν την κατάσταση αισθητά.

ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2021 τουλάχιστον, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπουμε στην εξαιρετική ταινία A Clockwork Orange του Stanley Kubrick.


[ Extraδάκι ] Ελλάδα & Διαφθορά.

“Οι χώρες που εμφανίζουν καλή απόδοση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020 επενδύουν περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, είναι σε θέση να παράσχουν καθολικότερη κάλυψη για την υγεία και είναι λιγότερο πιθανό να παραβιάσουν τους δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς, καθώς και  το κράτος δικαίου.”

(πηγη: opengov.ellak.gr)

Ένας φίλος λέει χαριτολογώντας ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα του πολιτισμένου κόσμου. Ίσως έχει δίκαιο. Μπορεί, βάσει του διεθνούς δείκτη διαφθοράς να είμαστε καλύτερα από πέρισυ όμως από την κατάταξη γίνεται φανερό ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι διεφθαρμένες χώρες φαίνεται ότι αποτυγχάνουν περισσότερο στο να διαχειριστούν έκτακτα γεγονότα, όπως η πανδημία COVID-19.

Όλόκληρη η έκθεση του Transparency International για τον Δείκτη Διαφθοράς 2020, διαθέσιμη εδώ.


Field Notes: Πανδημία & Μουσική.

Το Verbal Notes ξεκίνησε σαν μια προσωπική, πολύ ερασιτεχνική πρόσπάθεια, να καταγράψω μερικές σκέψεις μου σε ηχητική μορφή. Το 2021 αποφάσισα να το μετατρέψω σε μια σειρά συζητήσεων με καλούς φίλους. Συζητάμε, ανάλογα με το background του καθενός, πού βρισκόμαστε δεδομένης της πανδημίας, ποια είναι τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε και τι διαφαίνεται για το μέλλον.

Σε αυτό το επεισόδιο με την αγαπημένη Μαίρη Δούτση, συζητάμε για τον πολιτισμό, την μουσική και τους επαγγελματίες μουσικούς, την πανδημία και το αύριο των ζωντανών μουσικών εκδηλώσεων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το προηγούμενο - και 1ο επεισόδιο των συζητήσεων - είχε σαν θέμα το φαινόμενο των Ψηφιακών Νομάδων με προσκεκλημένο τον φίλο Ραφαήλ Κουδούνη από το Digital Nomads Observatory. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast.

📖 Stephen R. Covey, The 7 Habits of Highly Effective People. Κλασικό βιβλίο αυτοβελτίωσης και το πρώτο που κατάφερα να τελειώσω ως audiobook. Εαν το προτιμήσετε σας συμβουλεύω να μην μένετε προσπαθώντας να καταλάβετε τα πάντα αλλά να το ολοκληρώσετε και, εφόσον το βρείτε χρήσιμο, να το διαβάσετε ξανά. Τη δεύτερη φορά θα μπορέσετε να εστιάσετε καλύτερα.

📺 ERTflix: Σώμα κατά παραγγελία. Διαθέσιμο μέχρι 15/3. Ένα ντοκιμαντέρ για την αγορά των σωματικών επεμβάσεων σε μια εποχή που η “εικόνα μέτράει όσο τίποτε”.

📻 Get Wired: Bill Gates Is Still Optimistic. Το Get Wired είναι ένα podcast του γνωστού περιδικού Wired Magazine. Σε αυτό το επεισόδιο ο Bill Gates μιλά για τα εμβόλια και τις θεωρίες συνομοσίας, το TikTok και για antitrust. Στα 🇬🇧.

Προτεινόμενα links.

🇬🇷 Δ. Σπινέλλης: Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες | KATHIMERINI. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν ρυθμιστικά, αφού πρώτα αντιληφθούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν η δημοκρατία και η οικονομία από τεχνολογικούς κολοσσούς που ταυτόχρονα παράγουν, διανέμουν και ελέγχουν το ψηφιακό περιεχόμενο που καταναλώνει η πλειοψηφία των πολιτών τους”.

🇬🇷 Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών | europa.eu. Ο επίσιμος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δημοσιεύονται πρωτοβουλίες πολιτών για συλλογή υπογραφών. Ρίξτε μια ματιά και στηρίξτε τον σκοπό που σας εκφράζει.

🇬🇧 The Greek Startup Industry: Investments & Exits 2010 - 2020 | Marathon.vc. Περιοδική έκδοση του Marathon VC για την εξέλιξη των επενδύσεων στην Ελληνική starup σκηνή. Ανανεωμένη έκδοση για την δεκαετία 2010-2020.

🇬🇧 How NASA Designed a Helicopter That Could Fly Autonomously on Mars | IEEE Spectrum. Το Perseverance Rover έφθασε στον Άρη. Και έχει μαζί του ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο που λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου με Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Και αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο!

🇬🇧 Russian programmer made a Clubhouse-type app for Android | Russia Beyond. Εάν δεν έχετε Apple συσκευή, πιθανότατα ξενερώσατε που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Clubhouse, το νέο κοινωνικό δίκτυο που βασίζεται στον ήχο. Ο κ. Grigory Klyushnikov, ένας προγραμματιστής από την Αγ. Πετρούπολη δημιούργησε σε μία μόλις ημέρα αυτήν την εφαρμογή ανοικτού κώδικα για να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Clubhouse από το Android κινητό σας. Το δοκίμασα, δουλεύει!

Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.