“Το Διαδίκτυο δεν συνδέει απλά μηχανές μεταξύ τους, συνδέει τους ανθρώπους.” — Sir. Tim Berners Lee.
Καλησπέρα σας,
ελπίζω αυτό το τεύχος να σας βρίσκει κάπου δροσερά και χαλαρά. Σήμερα θα μιλήσουμε για την μεγαλύτερη (ίσως) τεχνολογική ανακάλυψη όλων των εποχών, το Διαδίκτυο. Το λέω αυτό με πλήρη συνείδηση. Θα εξηγήσω παρακάτω το σκεπτικό. Αλλά πρώτα, μια σύντομη ιστορία.
Για να μιλήσουμε για το Διαδίκτυο, τον λόγο δηλαδή που σήμερα μπορούμε να κάνουμε zoom calls, να παραγγέλνουμε μέσω internet, να μιλούμε τηλεφωνικά μέσω WiFi, να βγάζουμε selfie στα social media, να επικοινωνούμε με e-mails, να βλέπουμε ταινίες online, να χρησιμοποιούμε το ChatGPT για να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη - ή απλά για να σπάσουμε πλάκα -, κ.ο.κ., πρέπει να μιλήσουμε για κάτι που ονομάζεται World Wide Web. Για να μιλήσουμε για το World Wide Web, την “πλατφόρμα” πάνω στην οποία χτίστηκαν όλα τα παραπάνω, πρέπει να μιλήσουμε για το ARPANET.
Το ARPANET, δημιουργήθηκε στα 1961, στις ΗΠΑ. Ήταν το πρώτο Δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους και να “ανταλλαξουν” πληροφορίες. Ο αριθμός των υπολογιστών του δικτύου αυτού, ήταν αρχικά πάρα πολύ μικρός. Για αυτόν τον λόγο, υπήρχαν αριθμητικές διευθύνσεις, οργανωμένες σε έναν κατάλογο, για να μπορούν οι χειριστές των υπολογιστών να στέλνουν πληροφορίες ο ένας στον άλλο. Το 1989 ο κος. Tim Berners Lee, Άγγλος επιστήμονας στο CERN, εφηύρε έναν τρόπο να μπορούν οι χρήστες του Διαδικτύου να φτιάχνουν ψηφιακό περιεχόμενο και να το “διαθέτουν” μέσω του Διαδικτύου κάτω από διευθύνσεις που ήταν ευκολομνημόνευτες (π.χ. www.koitatieftiaska.com). Ο τρόπος αυτός ονομάστηκε Hypetext Transfer Protocol (HTTP) και το “νέο δίκτυο” που δημιουργήθηκε, ονομάστηκε World Wide Web (WWW). Έως το τέλος του 1994, είχαμε 10.000 servers και 10.000.000 χρήστες. Η διακίνηση δεδομένων πάνω από αυτό το δίκτυο μπορούσε να παρομοιαστεί με το να μεταφέρουμε κάθε δευτερόλεπτο τα άπαντα του Shakespeare, πέρα-δώθε.
Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα του Διαδικτύου, ήταν ότι διατέθηκε ανοικτά και δωρεάν ως κοινό κτήμα. Αυτό ήταν μια πρωτοβουλία του Tim Berners Lee και του CERN που αγκαλιάστηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή. Μπορούμε άνετα να υποστηρίξουμε ότι, χωρίς την δουλειά του Tim Berners Lee δεν θα είχαμε ανοικτό λογισμικό, δεν θα είχαμε ανοικτά δεδομένα, δεν θα είχαμε δωρεάν υπηρεσίες online. Η ψηφιακή πραγματικότητα, όπως την ξέρουμε σήμερα, θα ήταν πιθανότατα πολύ διαφορετική.
Γιατί λοιπόν πιστεύω ότι το Διαδίκτυο, είναι ίσως η μεγαλύτερη τεχνολογική ανακάλυψη όλων των εποχών; Γιατί δεν ήταν απλά μια πλατφόρμα, ένα πρότυπο, ένα εργαλείο, ένα μέσο δικτύωσης. Ήταν ένας ολόκληρος κόσμος τον οποίο κανείς μπορούσε να μελετήσει στην ολότητά του, καθώς τα πάντα ήταν διαθέσιμα ανοικτά, να τον καταλάβει και να χτίσει επάνω του - στην κυριολεξία-, ό,τι ήθελε.
Μπορείτε να δείτε ένα ωραίο και σύντομο ιστορικό video από το CERN για τα 30 χρόνια του WWW που γιορτάσαμε το 2019, παρακάτω:
Field Notes
Νέο blog post για το τι πιστεύει το ChatGPT 🤖 ότι πρέπει να κάνουμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να αυξήσουμε αποτελεσματικά το πράσινο του Δήμου μας!
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Ωνάσης by Peter Evans | Goodreads. Μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση της ζωής του Αριστοτέλη Ωνάση δια χειρός Peter Evans. Το ξεκίνησα πρόσφατα σε μορφή ακουστικού βιβλίου και προχωράει πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περίμενα. Καθώς ακούτε για την ζωή του Ωνάση, θα παρακολουθήσετε και πολλά ιστορικά γεγονότα της εποχής που έζησε. Το εξαιρετική ενδιαφέρον είναι το επίπεδο αυτογνωσίας που είχε. Πλήρη συνείδηση των ελαττωμάτων του χαρακτήρα του αλλά και του αντικτύπου των πράξεών του.
📺 ForEveryone.net | The web, past and future | Web Foundation. Πού πάει το Διαδίκτυο; Διασκεδαστικό ντοκιμαντέρ για την δημιουργία του διαδικτύου, το παρελθόν, το παρόν και ένα πιθανό μέλλον (;). Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, αν μη τι άλλο, γιατί θα δείτε την μητέρα του Tim Berners Lee, μαθηματικό στο επάγγελμα και πόσο του μοιάζει στον τρόπο σκέψης 😂.
📻 MarketShots by Money Minority. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον newsletter που λέγεται Market Shots. Έρχεται κάθε Παρασκευή, περιέχει ενδιαφέροντα οικονομικά και άλλα νέα. Το επιμελείται ο Στέργιος, ο ιθύνων νους πίσω από το Money Minority. Ο Στέργιος μπορεί να είναι φίλος και το περιεχόμενο του newsletter πολύ καλό, αλλά εγώ δεν έχω πια πολύ χρόνο να διαβάζω newsletters. Τώρα όμως που μετέτρεψε το newsletter σε περιληπτικό εβδομαδιαίο podcast, έχω κάτι γρήγορο και ευχάριστο να διαβάζω κάθε βδομάδα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις ενδεχέται να μην είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Tι Πιστεύουν Οι Έλληνες – 2024 | Διανέοσις. Κλασική πλέον, περιοδική έρευνα της Διανέοσις για το τι πιστεύουν οι Έλληνες. Εδώ η version 2024!
Τι θεωρούν ότι απειλεί το μέλλον της χώρας και του κόσμου; Ποιες είναι οι απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή και πόσο εμπιστεύονται τους θεσμούς; Πού τοποθετούν ιδεολογικά τον εαυτό τους, και ποιες είναι οι αξίες τους; Τι πιστεύουν για την οικονομία, την παιδεία, την Ευρώπη, τους μετανάστες και τις πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή; Ποιες είναι οι συνήθειες της καθημερινής ζωής τους και ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά τους;
🇬🇷 Η πρώτη ανοιχτή πλατφόρμα για whistleblowers στην Ελλάδα | Greekleaks. Οι Reporters United σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ φέρνουν την πρώτη πλατφόρμα whistleblowing στην Ελλάδα. To greekleaks είναι μια online πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επικοινωνήσουν και να στείλουν με ανωνυμία και ασφάλεια μηνύματα ή/και υλικό (έγγραφα, βίντεο, ηχητικά, φωτογραφίες, κτλ.) ή απλώς πληροφορίες στους δημοσιογράφους του Reporters United.
🇬🇧 Artificial Intelligence Act: MEPs debate | Ευρωκοινοβούλιο. “Βαρύ και ασήκωτο” debate μεταξύ των ευρωβουλευτών για το AI Act. Απαραίτητο ωστόσο να το παρακολουθήσετε εάν ασχολείστε με τον κλάδο του AI και μένετε Ευρώπη (ιδιαιτέρως αν είστε επαγγελματίες με σχετικό αντικέιμενο).
🇬🇧 Intro to SLA, SLO, and SLI | Practical Engineering Management. Ο κος. Stanek ξαναχτυπά με έναν εξαιρετικό οδηγό χρήσης των SLA, SLO, SLI στο Software Engineering Management. Χρήσιμο για Enginering Managers κάθε level!
Εις το επανιδείν,
Α.