“Leonardo da Vinci was like a man who awoke too early in the darkness, while the others were all still asleep” — Sigmund Freud
Καλησπέρα σας,
Το σημερινό τεύχος φιλοξενεί, ίσως, την εμβληματικότερη φυσιογνωμία έως σήμερα (κατά την δική μου άποψη). Τον κ. Λεονάρντο ντα Βίντσι!
Πρόκειται για έναν Ιταλό πολυμαθής της ύστερης αναγέννησης που θεωρείται κατά κοινή ομολογία ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών παρά το περιορισμένο πλήθος των σωζόμενων έργων του. Η «Μόνα Λίζα» είναι το διασημότερο ζωγραφικό έργο του Λεονάρντο και το πιο διάσημο πορτραίτο στην ιστορία, ενώ ο «Μυστικός Δείπνος» του είναι ο πλέον ανατυπωμένος θρησκευτικός πίνακας· το σχέδιο του που έγινε γνωστό ως «Ο Βιτρουβιανός Άνθρωπος» συνιστά διάσημο πολιτιστικό σύμβολο.
Ο ντα Βίντσι είναι επίσης γνωστός για τα σημειωματάριά του, στα οποία καταχωρούσε σχέδια και σημειώσεις επιστημονικού περιεχομένου· σε αυτά περιλαμβάνεται πληθώρα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας, της χαρτογραφίας, της ζωγραφικής και της παλαιοντολογίας. Εκθειάστηκε συχνά για την τεχνολογική του επινοητικότητα. Ο ντα Βίντσι συνέλαβε την ιδέα των πτητικών μηχανών, σχεδίασε ένα είδος τεθωρακισμένου άρματος, πέτυχε να συγκεντρώσει την ηλιακή ισχύ, δημιούργησε μια μηχανή πρόσθεσης και εφηύρε το κύτος πλοίου με διπλά τοιχώματα. Έκανε θεμελιώδεις ανακαλύψεις στην πολιτική μηχανική, την γεωλογία, την οπτική και την υδροδυναμική αλλά δεν εξέδωσε επισήμως τα ευρήματά του που, ως εκ τούτου, επηρέασαν ελάχιστα έως καθόλου την εξέλιξη των αντίστοιχων επιστημών.
Γιατί λοιπόν περιλαμβάνουμε τον “ντα Βίντσι” σε μια σειρά που αφορά την επιστήμη; Γιατί, κατά την προσωπική μου άποψη, η επιστημονική γνώση είναι αποτελεσματική μόνον όταν η επιστημονική μελέτη συμπληρώνεται με - ή περιλαμβάνει, αν θέλετε - την “πρακτική εμπειρία του κόσμου”. Και αυτή η εμπειρία, μπορεί να έρθει μόνον όταν κάποιος εκτεθεί σε αντικείμενα μελέτης έξω από την περιοχή του όπως τέχνη, μουσική, συγγραφή, αρχιτεκτονική, μηχανική, περιβαλλοντολογία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα, κ.ο.κ.
Ο καθολικός - ο όλος - άνθρωπος, ένα Αναγγενησιακό πρότυπο, το οποίο ενσάρκωσε με τρομερή επιτυχία ο ντα Βίντσι, του επέτρεψε να έχει γνώση και άποψη για το τι συμβαίνει γύρω του, χωρίς να επιζητά την ματαιότητα. Διότι, αν ήθελε, θα μπορούσε να είναι ο top influencer της εποχής του.
Πάρτε μια γεύση Λεονάρντο από τη σειρά “ήταν μια φορά η επιστήμη” 👇
Καλή απόλαυση!
Field Notes —> Open Coffee Meetings
Διακόπτουμε την ροή των Field Notes για να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στο Open Coffee Club Greece. Όσοι με γνωρίζετε από παλιά, ξέρετε ότι υπηρέτησα τον θεσμό από το 2010 έως το 2020 περίπου, οργανώνοντας τις συναντήσεις τις Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, τις συναντήσεις στην Θεσσαλονίκη επιμελείται με θετική ενέργεια και μπρίο ο κ. Δημήτρης Κουρτέσης. Και είναι εξαιρετικές! Να, δείτε μία εδώ που έγινε τον Φεβρουάριο👇
Εξαιρετικές είναι επίσης και της Αθήνας, υπό την επιμέλεια του στωικού και αποδεδειγμένα αποτελεσματικού κ. Γιώργου Τζιραλή. Να, μία από τις τελευταίες 👇
Η επόμενη της Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένη για τις 26 Απριλίου. Stay tunned και ελάτε να πιούμε καφέ και να τα πούμε 😼
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 The Mythical Man Month by Fred Brooks (1974). Flash back σήμερα σε ένα βιβλίο - σταθμό που αφορά την μηχανική λογισμικού και το project management. Πραγματεύεται την διαπίστωση που έμεινε γνωστή ως Brook’s Law. Αναφέρει πως αν σε ένα project που έχει μείνει πίσω, προσθέσεις περισσότερους προγραμματιστές, το project θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο! Εάν εργάζεστε στον χώρο της μηχανικής λογισμικού, ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσετε αυτό το βιβλίο [1,∞) φορές! Διαθέσιμο δωρεάν στο link που σας δίνω από το υπέροχο Internet Archive project.
📺 The Deadliest Infectious Disease of All Time | Crash Course Lecture. Η ιστορία της φυματίωσης. Ίσως η πιο φονική ασθένεια όλων των εποχών. Hat tip στον Θοδωρή Γεωργακόπουλο που το ανέφερε στο πολύ ενδιαφέρον εβδομαδιαίο του newsletter.
📻 a16z Podcast | Spotify. Υπάρχει περίπτωση το συγκεκριμένο podcast να το έχω αναφέρει και παλαιότερα, αλλά δεν πειράζει. Επανέρχομαι γιατί το επεισόδιο που μοιράζομαι - με τίτλο “Politics and the future of tech” - ξεκινά μια συζήτηση για το πως έχει αλλάξει το Internet σε σχέση με παλαιότερα, πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα “πραγματα” που φτιάχνουμε ή γράφουμε “ζουν” σε εμπορικές πλατφόρμες (π.χ. Instagram, TikTok, κλπ) η οποία είναι ουσιώδης για όλους του “πολίτες του web”.
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις ενδεχέται να μην είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Meltemi: ένα Ελληνικό Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο (LLM) Ανοιχτού Κώδικα από το ΙΕΛ Αθηνά | ΕΛΛΑΚ. Πείτε το, το ξαδερφάκι του ChatGPT από την Ελλάδα. Εγώ το δοκίμασα. Μια χαρά μιλήσαμε στα ελληνικά :)
🇬🇷 «Η Τέχνη είναι Ειρήνη»: Το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024 από τον Jon Fosse | ΕλCulture. Ένα εξαιρετικό μήνυμα για το πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε την τέχνη, οι άνθρωποι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να έχουμε τριβή με την τέχνη. Εγώ δηλώνω ο τελευταίος που καταλαβαίνει από τέχνη, αλλά έχω την διάθεση να μάθω και να ανακαλύψω.
🇬🇷 «Μινόρε»: Η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, μία περιπέτεια στα ίχνη του απόκοσμου έργου του Λάβκραφτ με ρεμπέτικη μουσική | ΕλCulture. ΟΚ 2/2 για το ΕλCulture σε αυτό το τεύχος αλλά δεν μπορώ να μη το μοιραστώ και αυτό. Δείτε αυτό το trailer και πείτε μου ποια ταινία σας φέρνει στο μυαλό. Τρελή σύλληψη πάντως!
🇬🇧 Solving Greece's demographics | The Greek Analyst. Στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα klingon, όπως και να το γράψεις το κλάμα είναι το ίδιο. Έχουμε πρόβλημα! Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα από το ίδιο το δημογραφικό είναι ότι οι πολιτικοί της χώρας (όλων των κυβερνήσεων ανεξεραίτως) ποτέ δεν θα διαβάσουν αυτό το άρθρο και τις 5 πολύ χρήσιμες προτάσεις του. Και, φυσικά, δεν θα κάνουν καμία προσπάθεια να τις αξιοποιήσουν.
🇬🇧 Open Source Masterclass (Free Course) | opensourcemasterclass.org. Όποτε βλέπω εγχειρήματα που προωθούν την κουλτούρα γύρω από τον ανοικτό κώδικα, χαίρομαι πολύ. Ορίστε ένα εντελώς δωρεάν μάθημα, μέσω EdX για να πάρετε μια γεύση για το τι είναι ο ανοικτός κώδικας. Μοιραστείτε το με προγραμματιστές γύρω σας που τώρα ξεκινούν! Η γλώσσα των μαθημάτων είναι τα Αγγλικά.
Εις το επανιδείν,
Α.