“Τίποτε στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε.”
— Μαρί Κιουρί
Καλησπέρα σας,
Χθες, 8 Μαρτίου, η ημέρα ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες. Οι γυναίκες επιστήμονες, είναι (διαχρονικά) σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό βέβαια δεν τις εμπόδισε από το να αφήσουν ιστορία με τις ανακαλύψεις τους. Στο σημερινό τεύχος, επιλέγουμε να φωτίσουμε την γυναικεία υπεροχή στην επιστήμη, μέσα από την ζωή και το έργο της Μαρί Κιουρί, μιας επιστήμονα, που κατάφερε να επιβληθεί στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την παγκόσμια έρευνητική κοινότητα.
Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie) ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο. Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, και ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες. Το 1921 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και έγινε επίτιμη δημότης της Νέας Υόρκης. Το 1922 εκλέχθηκε από το συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών μέλος της διεθνούς επιτροπής πνευματικής συνεργασίας. Η επιστημονική κοινότητα, σε ένδειξη σεβασμού προς τη Μαρία Κιουρί, έδωσε το όνομά της σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας (το κιουρί ή Ci) και στο τεχνητό χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 96 (το κιούριο).
Έχω την αίσθηση ότι η ιστορία της Κιούρί (και οι επιτυχίες της) συχνά συνδέονται με το γεγονός ότι ήταν γυναίκα του Πιερ Κιουρί. Τόσο η Μαρί Κιουρί όσο και το ζευράγι των Κιουρί, πέρασαν αρκετές δυσκολίες σε πολλές φάσεις της ζωής τους. Αυτό δεν εμπόδισε την τετραμέλη τους οικογένεια να καταφέρει να αποσπάσει συνολικά 5 βραβεία νόμπελ, καθώς η Μαρί Κιούρι τιμήθηκε με δύο.
Αν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα για την Μαρία Κιουρί, σας προτρέπω να δείτε το εξαιρετικό επεισόδιο από την σειρά κινουμένων σχεδίων, “ήταν μια φορά η επιστήμη” 👇
Καλή απόλαυση!
Field Notes
Ένα side project αφιερωμένο… στις αρλούμπες. Οι αρλούμπες έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Στον δρόμο, στα καφέ, στα social media, στην τηλεόραση, στις εκπομπές, στις ειδήσεις. Πολλές αρλούμπες! Πανδημία αρλούμπας!
Υπάρχει τρόπος να σταματήσουν ή να περιοριστούν; Δεν ξέρω! Εγώ έφτιαξα το www.kopsetisarloumpes.gr και μοιράζομαι μερικές σκέψεις μαζί σας.
Δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του kopsetisarloumpes.gr. Δεν κρατάω καν στατιστικά επισκεψιμότητας 😋.
Αν όμως έχετε προτάσεις, σχόλια ή παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο project-ακι, θα χαρώ να τις διαβάσω στο akritiko@gmail.com.
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Brigid Delaney - Η τέχνη του να είσαι στωικός σε άστατους καιρούς. Αυτό το βιβλίο μου αρέσει πολύ εξαιτίας του τρόπο με τον οποίο γράφει η Delaney. Μοιάζει πιο πολύ με αφήγηση / διήγηση. Και για έναν άλλο λόγο. Αναφέρει ότι αφορμή για την γνωριμία της με τον Στωικισμό ήταν η πανδημία. Όπως συνέβη και με εμένα 😊.
📺 TikTok: Eating disorders, racism, censorship and distorted realities | Four Corners. Το ότι υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά στο TikTok, το γνωρίζουμε. Αυτό το ντοκιμαντέρ του ABC απλά “κάνει ταμείο” της σκοτεινής αυτής πλευράς.
📻 Unsolicited Feedback | Spotify. Ένα podcast από την ομάδα του Reforge. Οι κύριοι Brian Balfour (Reforge, HubSpot), Fareed Mosavat (Reforge, Slack) και φίλοι μοιράζονται τις σκέψεις τους για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά (games, applications, AI, κλπ). Σε αυτό το επεισόδιο ο Aaron White, CTO της Vendr και co-founder των ProfitWell και Blissfully μιλά για τις εξελίξεις και το μέλλον του AI.
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα: In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 BETA CAE Systems: Η παρέα του ΑΠΘ που έκλεισε deal 1,24 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Εξαιρετικά νέα για ένα success story που ξεκίνησε από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μια διακριτική παρουσία με σημαντικό ωστόσο αντίκτυπο. Μπράβο στην ομάδα της BETA CAE.
🇬🇷 Δήμος Θεσσαλονίκης: Γυναικοκτονίες και Προτάσεις Αντιμετώπισης- Ημερίδα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η ημερίδα θα λάβει χώρα αύριο, 10/03/24 μεταξύ 19:00 και 20:30 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των άλλων ομιλιών διαβάζω: «Γιατί χρειάζεται ένα Παρατηρητήριο για τη γυναικοκτονία; Η σημασία της καταγραφής στην αναγνώρισή της», Βασιλική Κασίμη Αστυνόμος Β’.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αρχίσει να δουλεύει σε μια ψηφιακή στρατηγική που θα υποβοηθά τέτοιου είδους εγχειρήματα.
🇬🇧 Generative AI: UNESCO study reveals alarming evidence of regressive gender stereotypes | UNESCO.ORG. Η UNESCO έχει λόγους να πιστεύει ότι τα LLMs “έχουν ττην τάση” να συμπεριλαμβάνουν στερεότυπα και ρατσιστικά στοιχεία στην πληροφορία που παράγουν.
Εις το επανιδείν,
Α.