Όταν το σκοτάδι είναι βαθύ, μπορείς να δεις τ’ αστέρια.
Charles Austin Beard
Séraphine Louis, “L'arbre de vie” (“The tree of life”), 1928. / Photo courtesy of Wikipedia (Public Domain).
Καλησπέρα σας,
καλή χρονιά με υγεία και υπομονή. Ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας όλους που δείξατε ιδιαίτερη αγάπη στο τελευταίο τεύχος του Δεκεμβρίου. Έλαβα ένα μήνυμα από μια φίλη. Μου έγραφε ότι παρόλο που δεν προλαβαίνει να δει όλο το περιεχόμενο των τευχών - γιατί τα links είναι πολλά - όλο και κάτι ενδιαφέρον βρίσκει και κοιτάζει κάθε φορά. Ακριβώς αυτή είναι η αποστολή του newsletter αυτού. Κάποια ενδιαφέροντα πράγματα που μου συνέβησαν και διάβασα μέσα στον μήνα, τα μοιράζομαι μαζί σας.
Για το 2022 έκανα ένα γκάλοπ για τους τίτλους των τευχών. Το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχο:
Σε κάθε περίπτωση, τσάλλλεντζ αξεπτεντ που λέμε και στην Θεσσαλλλονίκη. Τα τεύχη μας για φέτος, αρχής γενομένης από το σημερινό, θα εμπνέονται από ταινίες που έχουν σαν θέμα ζωγράφους.
Σήμερα γνωρίζουμε την Séraphine Louis, γνωστή και ως Séraphine de Senlis (3 Σεπτεμβρίου 1864 – 11 Δεκεμβρίου 1942). Γαλλίδα ζωγράφος της naïve art. Αυτοδίδακτη! Ζωγράφιζε εικόνες μυστικά, χωρίς να γνωρίζει ότι έχουν εικαστική αξία μέχρι που την ανακάλυψε ένας επιμελητής τέχνης και ζήτησε τα έργα της. Σήμερα οι ψυχολόγοι ίσως το χαρακτήριζαν ως impostor syndrome. Στα 1800 - 1900 ήταν απλά μια φτωχή καθαρίστρια που δεν ήξερε ότι ήταν ζωγράφος, μέχρι που κάποιος της το είπε :)
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2022, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία με θέμα κάποι@ ζωγράφο! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπω στην εξαιρετική Séraphine (2008) του Martin Provost με πρωταγωνίστρια την κα. Yolande Moreau.
[ Extraδάκι ] Public Domain 2022. Όλα τα έργα που “απελευθερώνονται” από πνευματικά δικαιώματα με το νέο έτος.
Εξαιτίας της διαφορετικής νομοθεσία από χώρα σε χώρα, δεν υπάρχει ένα μοναδικό Public Domain. Το public domain review εξετάζει τις εξής περιπτώσεις:
Έργα δημιουργών που έφυγαν από τη ζωή το 1951, για χώρες με νομοθεσία που επιβάλλει πνευματικά δικαιώματα για έργα έως 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, η περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και η Νότια Αμερική.
Έργα δημιουργών που έφυγαν από τη ζωή το 1971, για χώρες με νομοθεσία που επιβάλλει πνευματικά δικαιώματα για έργα έως 50 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού όπως Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, οι περισσότερες Αφρικανικές χώρες και η Ασία.
Όλα τα έργα που δημοσιεύθηκαν το 1926 (και όλα τα μουσικά έργα που δημοσιεύθηκαν πριν το 1923) για τις Η.Π.Α.
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε μερικά γνωστά έργα που έρχονται στο public domain το 2022, όπως η ιστορία του Winnie the Pooh.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ. Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα έργα που μπαίνουν στο κοινό κτήμα στο ακόμη πιο λεπτομερές λήμμα της Wikipedia: 2022 in Public Domain. Τέλος, μπορείτε να δείτε τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλούμε για Pubic Domain, εδώ.
Field Notes
Αυτόν τον μήνα θα μοιραστώ μαζί σας κάποια “δημιουργικά νέα”. Πρώτα όμως θα ήθελα να σας ευχηθώ με το υπέροχο videακι που ετοιμάσαμε στην Social Mind (μπορείτε να κάντε κλικ στην εικόνα για να το δείτε).
Σε άλλα νέα, αυτή την περίοδο δοκίμασα την “τύχη μου” στον χώρο του digital creation φτιάχνοντας μια σειρά από posterακια με διάφορα θέματα, που δεν συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους αλλά με vintage στοιχεία που πάντα μου αρέσει να χρησιμοποιώ.
Τα πρώτα έξι είναι διαθέσιμα εδώ - free as in speech που λέμε στο ψηφιακό χωριό - κάτω από άδεια Creative Commons BY-NC-SA 4.0 και με δυνατότητα λήψης σε διαστάσεις Α2, Α3 και Α4, σε περίπτωση που σας αρέσουν τόσο πολύ που θέλετε να τυπώσετε κάποια. Αν το κάνετε στείλτε κανένα φωτο - ντοκουμέντο, πολύ θα χαρώ!
Give Away(z) — που λέει ο λόγος —
4 δωρεάν προσκλήσεις για την πλατφόρμα Polywork!
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Γαλαξίας στην τσέπη, Γιώργος Μελιόπουλος. Το δεύτερο λογοτεχνικό βιβλίο που προτείνω στο newsletter. Δεν το έχω τελειώσει ακόμη αλλά ο Γιώργος είναι πολύ καλός φίλος, υπηρετήσαμε μαζί, και θέλω πολύ να γνωρίσουν το πρώτο του βιβλίο του όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται. Το στυλ είναι εναλλακτικό αλλά πολύ ενδιαφέρον. Disclaimer: δεν συνδέομαι επαγγελματικά με τον Γιώργο ούτε με τον εκδοτικό του οίκο! Στηρίζουμε τα καλά φιλαράκια, από όπου κι αν προέρχονται.
📺 ΕΡΤflix: Hope and fear: How pandemics changed the world. Από την περιγραφή: “Αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις συνθήκες που προκάλεσαν αυτές τις ασθένειες, όπως η υγιεινή, η φτώχεια, ο υπερπληθυσμός, η αστικοποίηση ή η ανάπτυξη των πόλεων καθώς και τον αντίκτυπο των ταξιδιών με τη γρήγορη μετάδοσή τους, που είχαν ως αποτέλεσμα τις πανδημίες. […] Τα μέτρα καραντίνας εισήχθησαν για πρώτη φορά ευρέως πριν από 700 χρόνια και τώρα, τον 21ο αιώνα με τον Covid 19, η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται ξανά.” Πολύ ωραίο υλικό στο ΕΡΤflix (στο οποίο το περιεχόμενο αναβαθμίζεται συνεχώς και είναι φοβερό γενικά).
📻 Ίδρυμα Ευγενίδου / PODCAST. Ένα πολύ ωραίο και διδακτικό podcast από το Ίδρυμα Ευγενίδου που είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Ενδιαφέρουσες θεματικές γύρω από τις επιστήμες, την τεχνολογία και της προσωπικότητες που άλλαξαν την ιστορία με τις επιστημονικές τους ανακαλύψεις.
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Οι Έλληνες Μετά Από 20 Μήνες Πανδημίας Μια έρευνα για τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων για την κρίση, τους εμβολιασμούς και τις συνέπειες της πανδημίας στις ζωές τους | διαΝΕΟσις. Η τελευταία πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά από την ομάδα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ σχετικά με την πανδημία, τον εμβολιασμό και τις απόψεις των πολιτών.
🇬🇷 Δημοσιεύθηκε το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς 2021 από την Διεθνή Διαφάνεια | ELLAK.gr. Αξίζει να παρατηρήσουμε την δυσπιστία των πολιτών ως προς τους θεσμούς της Ε.Ε., γενικά, όχι μόνον στην Ελλάδα. Αυτή η πεποίθηση φυσικά επεκτείνεται και στους ελληνικούς κομβικούς θεσμούς. Θα πρέπει να μας προβληματίζει αυτό όταν, σε περιόδους κρίσης, όπως η COVID-19 απαιτούνται υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στην πολιτεία για να γίνει αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.
🇬🇧 Social media & COVID-19: A global study of digital crisis interaction among Gen Z and Millennials | WHO. Ενδιαφέρουσα έρευνα σε σχέση με την στάση των Millenials και Gen Z απέναντι στην πανδημία και πως η ενασχόληση με τα social media διαμορφώνει αυτήν την σχέση.
🇬🇧 CC Search to Join WordPress | Creative Commons. Η μηχανή αναζήτησης των Creative Commons ενσωματώνεται στο WordPress.org. Πολύ καλά νέα, σχετίζονται και με το επόμενο link.
🇬🇧 State of the Word 2021, Matt Mullenweg | WordPress.tv. Η ετήσια ομιλία του Matt, δημιουργού του WordPress, στο state of the word είναι φέτος πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, όχι μόνον για WordPress fans. Απολαύστε την σε μορφή video.
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.