2021. A new hope.

Τεύχος #11

Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.

Γ. Σεφέρης

Καλή χρονιά!

Το 2021 έρχεται με ευχάριστες ειδήσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Ανάσα στα σκληρά μέτρα αποστασιοποίησης και εγκλεισμού, που ταλαιπωρούν, όχι μόνον την χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. (1) Σε αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. (2) Υπάρχουν πια υποψήφιες θεραπείες που ενδέχεται να είναι διαθέσιμες σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. (3) Ο ιατρικός κόσμος έχει περισσότερα δεδομένα πια για να αντιμετωπίσει τον ιό.

Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που έχουμε σκεφτεί πως, αν μπορούσαμε, θα ήταν ίσως προτιμότερο να σβήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και τις δυσκολίες του. Δεν θα έπρεπε, αν με ρωτάτε!

Διότι, όπως λέει ο νομπελίστας ποιητής μας, εάν σβήσουμε ένα κομμάτι από το παρελθόν, ακυρώνουμε αυτόματα μια διαδρομή, μια εξέλιξη, ένα μονοπάτι. Διαταράσσουμε τον χωροχρόνο, που θα έλεγε και ο αγαπημένος, αλλά φανταστικός χαρακτήρας, Dr. Who.

Πρέπει να θυμόμαστε. Οφείλουμε να θυμόμαστε! Και όταν πλέον είμαστε ασφαλείς, αφού κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό ο καθένας για τον εαυτό του, να πάμε παρακάτω, κοιτώντας με την άκρη του ματιού μας, τι αφήνουμε πίσω.

Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, δύναμη και υπομονή!


Field Notes.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας εργάσθηκα σε δύο αντικείμενα για τα οποία είμαι πολύ περήφανος.

1). Διαφάνεια <= Ανοικτότητα <= Δεδομένα.

  • COVID19gr - Αποθετήριο συνάθροισης ανοικτών δεδομένων για τον COVID-19 στην Ελλάδα.

    Σε αυτό το αποθετήριο (Github), προσπάθησα να συγκεντρώσω ποιοτικά σύνολα δεδομένων από που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, αλλά και να αποτυπώσω την ανάγκη για ανοικτή διάθεση των δεδομένων, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσεων.

  • Συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση για την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματιμού του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Παράρτημα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, συνέδραμα σκέψεις για την ανάγκη να επενδύσουμε, ως χώρα, σε λύσεις Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, να ενδυναμώσουμε την κοινότητα του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τεχνολογικών startups και του ερευνητικού / ακαδημαϊκού χώρου.

2). Εγκλεισμός & προσωπική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη να περάσουμε ποιοτικά τον χρόνο μας. Έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι στο Διαδίκτυο, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του περιεχομένου που θα περάσει από τα μάτια μας σε καθημερινή βάση, είναι κακής ποιότητας.

Σε αυτόν τον σύνδεσμο θα βρείτε μια προσπάθειά να συγκεντρώσω διαδικτυακό υλικό (κείμενο, ήχο, φωτογραφία, βίντεο) με πολιτιστικό / πολιτισμικό χαρακτήρα, στην ελληνική γλώσσα που προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Θα χαρώ να ακούσω την άποψή σας αλλά και προτάσεις για εμπλουτισμό!

Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast.

📖 Leonard Mlodinow, "Τα βήματα του μεθυσμένου". Πως η τυχαιότητα κυβερνά τη ζωή μας; Το βιβλίο αυτό το είχα διαβάσει παλαιότερα στα αγγλικά όμως οι μεταφράσεις των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης είναι too hard to resist. Πολύ ωραία δουλειά!

📺 ERTflix: Η ιστορία αλλιώς. Μια χρονομηχανή στο τσεπάκι μας. H ΕΡΤ με την υπηρεσία ERTflix έχει ανεβάσει τον πήχη του περιεχομένου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το επεισόδιο του “Η ιστορία αλλιώς”, μάθετε τι σχέση έχουν οι Τιτάνες, με την πιο χρήσιμη συσκευή κατά τη διάρκεια των lockdowns ;)

📻 Steli Efti: How to practice gratitude. Στα 🇬🇧 μεν αλλά εξαιρετικό επεισόδιο για το πως να είμαστε ευγνώμονες πάντοτε για κάτι και πως αυτή η διαδικασία δίνει νόημα στη ζωή. Ελεύθερα και δωρεάν όπως όλα τα επεισόδια αυτού του podcast στον παραπάνω σύνδεσμο.

Προτεινόμενα links.

🇬🇷 #aQuietNewYearsEve | Disorder. Μια εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή, ένα mini αλλά με μεγάλη ουσία video, για το “ιδιαίτερο” της φετινής παραμονής πρωτοχρονιάς. Να προσπαθήσουμε να το θυμόμαστε, όταν πια οι περιορισμοί γίνουν παρελθόν.

🇬🇷 Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για την δημιουργία e-shop λιανικής! | SocialMind.gr. Εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε την επιδότηση για την δημιουργία ενός e-shop για την επιχείρηση λιανικής σας, στην Social Mind έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να σας απασχολήσουν και θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σας.

🇬🇷 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για τις ψηφιακές πλατφόρμες | Epixeiro.gr.

🇬🇧 Doing What Matters in Times of Stress | W.H.O. Ένα πράγμα που αδιαμφισβήτητα έφερε η πανδημία, ήταν stress. Αυτός ο πολύ επεξηγηματικός οδηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά, αυτό το stress.

🇬🇧 Datopolis. Ένα online επιτραπέζιο παιχνίδι για ανοικτά δεδομένα | Open Data Institute. Τι άλλο είναι πολύ καλό να κάνουμε όταν είμαστε σε εγκλεισμό; Να παίζουμε παιχνίδια. Το Datopolis είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που θα σας βοηθήσει να “χτίσετε πράγματα online” και να μάθετε για τα ανοικτά δεδομένα παίζοντας!

Εις το επανιδείν,
Α. Κρητικός