Το μοναδικό πράγμα που γνωρίζουμε για το μέλλον είναι ότι θα είναι διαφορετικό.
Peter Drucker
Photo by Peerapon Chantharainthron on Unsplash
Καλησπέρα σας,
Χθες, οι απώλειες από την νόσο COVID-19 ήταν 4! Και ενώ κανείς δεν μπορεί παρά να είναι μουδιασμένος όταν συλλογίζεται ότι 12.710 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η σημερινή καταμέτρηση μας δίνει μια μικρή ελπίδα.
Από την άλλη μεριά τα 54 συνολικά κρούσματα της νέας μετάλλαξης, τα μισά εκ των οποίων εμφανίστηκαν το τελευταίο 24ωρο με μια σχετικά “απλωμένη” διασπορά στην χώρα, μας θυμίζουν ότι η ισορροπία ανάμεσα στην ύφεση και σε ένα νέο κύμα μεγάλης έντασης είναι λεπτή. Ίσως θα πρέπει να οχυρωθούμε καλύτερα απέναντι σε αυτή τη νέα μετάλλαξη. Ίσως η επιτήρηση πρέπει να αρχίσει νωρίς. Ίσως το φθινόπωρο να είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε…
ΥΓ: Κάθε τεύχος του newsletter, για το 2021 τουλάχιστον, θα δανείζεται τον τίτλο του από μία εμβληματική ταινία! Σε αυτό το τεύχος, σας παραπέμπουμε στην εξαιρετική 2001: A space Odyssey του Stanley Kubrick.
[ Extraδάκι ]
Θεσσαλονίκη. Χαμένη πόλη.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του project διαβάζουμε:
Ο ιστότοπος αυτός δημοσιοποιεί τα συμπεράσματα από έρευνες ατομικές αλλά και ομαδικές, πάνω σε ζητήματα που αφορούν μονοθεματικά την παλιά Θεσσαλονίκη και άρχισε τη δημόσια παρέμβασή της τον Μάιο του 2017. Με καθημερινή —κατά το δυνατόν— παρουσία, επιδιώκει να φωτίσει το χαμένο παρελθόν της πόλης μέσα από τη δημοσίευση ερευνών και την αναγνώριση και εντοπισμό φωτογραφιών.
Η γνώση και η αποκάλυψη της χαμένης πόλης, των χαμένων όψεών της είναι, φυσικά, μια υπόθεση συλλογική. Στην προσπάθειά μας να συνοψίσουμε ουσιαστικά αυτή τη γνώση, πέρα από το πρωτότυπο υλικό που χρησιμοποιούμε, δανειζόμαστε φωτογραφίες από εργασίες και βιβλία, καθώς και από αναρτήσεις άλλων διαδικτυακών ομάδων ανάλογης θεματικής, με αναφορά προέλευσης.
Photo by Parallaximag.gr
Οι βασικοί συντελεστές αυτής της προσπάθειας είναι, με αλφαβητική σειρά, οι: Σπύρος Αλευρόπουλος, Στάθης Ασλανίδης (Efstathios Aslanidis), Μαρίνα Δημητρά (Mara Nikopoulou), Νίκανδρος Καστανίδης (Nikandros Kastanidis), Ian Kehoe, Δαυίδ Μπράβος (David Bravos), Bernard Maurice, Θόδωρος Νάτσινας (Theodoros Natsinas).
Τη σελίδα, το στήσιμό της καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες του χάρτη επιμελήθηκε ο Πάνος Αλευρόπουλος (Panos Alevropoulos).
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το εγχείρημα στο όμορφο άρθρο της Παράλλαξης.
Field Notes: Daily thoughts.
Αυτή είναι μια νέα “στήλη” που προσπαθώ να συντηρώ στο blog μου. Περιλαμβάνει μία σκέψη που έκανα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αξίζει - κατά τη γνώμη μου - να μοιραστώ με άλλους.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα κατάφερνα να γράφω κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα γράφω κάθε όποτε :)
Να τι έχω γράψει ως τώρα:
28.06.21 / Talking VS Listening online.
21.06.21 / Coaches, mentors and self-discovery.
19.06.21 / The lost art of smiling.
16.06.21 / The view from above.
15.06.21 / Philocaly.
14.06.21 / A resilient routine.
Τα κείμενα αυτά φιλοξενούνται ως επί το πλείστον στο LinkedIn, στο οποίο οι επαφές μου είναι μοιρασμένες σε ελληνόφωνες και μη, οπότε επέλεξα να τις δημοσιεύω στα αγγλικά!
Όπως πάντα, το feedback σας είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτο και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast.
📖 Sherry Turkle - Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age. Αυτό το βιβλίο περιγράφει την μαγεία της διαπροσωπικής επικοινωνίας που άρχισε να χάνεται με την εμφάνιση των social media. Γράφτηκε προ COVID-19 αλλά πιστεύω πως το περιεχόμενό του θα “σας μιλήσει” περισσότερο μετά την εμπειρία του εγκλεισμού. Η Skerry Turkle γράφει απλά και ευανάγνωστα βιβλία και μου αρέσει πολύ. Έχει κάνει και TED talk.
📺 The Next Black - A film about the Future of Clothing. Αν και παραγωγή του 2014, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντερ για το “μέλλον” της ένδυσης. Τώρα που είμαστε στο 2021 έχουμε την ευκαιρία να αντιπαραβάλουμε το περιεχόμενο με τις εξελίξεις 7 χρόνια μετά :)
📻 Drop-in Meditations (Hammer Podcast). Συνεχίζοντας και σε αυτό το τεύχος με podcasts που έχουν στόχο την ψυχολογική υποστήριξη σε δύσκολους καιρούς, σας προτείνω το Hammer Podcast, μια εκπομπή με καθοδηγούμενους διαλογισμούς από το UCLA Health. Δυστυχώς είναι στα αγγλικά, αλλά το υλικό είναι πραγματικά πλούσιο. Δεν μπορούσα να μην το μοιραστώ. Διατίθεται δωρεάν και υπάρχει και σχετικό mobile application.
Προτεινόμενα links.
🇬🇷 Εμείς Μετά από 500 μέρες πανδημίας | Θοδωρής Γεωργακόπουλος. Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος ζήτησε από τους αναγνώστες του newsletter του να του στείλουν τις προσωπικές τους ιστορίες από την πανδημία. Διάλεξε και δημοσιεύει 50 από αυτές. Ένα εξαιρετικό άρθρο που αξίζει της προσοχής σας.
🇬🇷 Γυναίκα κοσμήτορας για πρώτη φορά στη σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η κα. Χαραλάμπους εξελέγη κοσμήτορας στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Της ευχόμαστε καλή θητεία και καλή δύναμη στην δύσκολη αυτή περίοδο για την δημόσια εκπαίδευση.
🇬🇧 4 Tips to Send (and Receive) Better Texts | WIRED. Πρακτικά tips για να στέλνουμε “καλύτερα” μηνύματα κειμένου. Όταν είδα τον τίτλο είπα ότι δεν θα αξίζει τον κόπο, αλλά άξιζε!
🇬🇧 After Repeatedly Promising Not to, Facebook Keeps Recommending Political Groups to Its Users | The Markup. Εμένα δεν με εκπλήσσει. Ο λόγος που το μοιράζομαι είναι γιατί το The Markup κάνει backup τα posts του προσφέροντας και τα δεδομένα της έρευνας πακέτο. Ρίχτε μια ματιά!
🇬🇧 What Tim Berners-Lee’s $5M NFT Sale Means for Web History | WIRED. Ο δημιουργός του Web, Tim-Berners-Lee “μετέτρεψε” τον αρχικό κώδικα του WWW σε ένα NFT που πουλήθηκε για 5 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Στο WIRED διαβάζουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για το τι σημαίνει η NFT-ο-ποίηση τέτοιων ιστορικών ψηφιακών στοιχείων.
Τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ασφάλεια.
Εις το επανιδείν,
Α.