Η πένα είναι η γλώσσα του μυαλού - Οράτιος
Καλησπέρα σας,
Το “γράψιμο” είναι υγεία. Με τον όρο “γράψιμο” εδώ εννοούμε την διαδικασία της συγγραφής. Το ότι είναι υγεία δεν περιμένατε από εμένα να σας το πω. Το διαβάσαμε κατά κόρον κατά τη διάρκεια της πανδημίας και υπάρχει πλήθος βιβλιογραφίας που το βεβαιώνει :)
Ωραία! Και τί να γράφουμε για να είμαστε υγιείς, μπορεί να πει κάποιος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε συγγραφείς. Μπορούμε να κρατούμε σημειώσεις από μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, σημαντικά σημεία από ένα ενδιαφέρον κείμενο που διαβάσαμε, ένα συνέδριο ή μια παρουσίαση που παρακολουθήσαμε. Μπορούμε να κρατούμε ημερολόγιο με σκέψεις μας, στο τέλος της ημέρας. Ακόμη - ακόμη να μοιραζόμαστε και σκέψεις στα social media. Με προσοχή όμως ;)
Η συγγραφή, όπως την εξασκώ εγώ τουλάχιστον, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Αλλά μου αρέσει ακόμη περισσότερο όταν συμβαίνει αναλογικά, με χαρτί και στυλό. Και ακόμη περισσότερο, όταν χρησιμοποιώ πένα. Όταν γράφω με πένα, αισθάνομαι σα να ζωγραφίζω λέξεις!
Οι πρώτοι κονδυλοφόροι, ήταν φτερά από μεγάλα πτηνά (λ.χ. χήνες), τα οποία συνήθως έπεφταν. Αυτά συλλέγονταν και μετατρέπονταν σε εργαλεία καλλιγραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την εφεύρεση της μεταλλικής πέννας, της πέννας με μελάνη και, αργότερα, του στυλό διαρκείας, τα φτερά αυτά ήταν το βασικό εργαλείο γραφής. Όπως καταλαβαίνουμε, το φτερό στερείται εσωτερικής δεξαμενής μελανιού. Για τον λόγο αυτό, ο γραφέας όφειλε να το βυθίζει τακτικά στο μελανοδοχείο του καθώς έγραφε. Η χειροποίητη πέννα από χήνα σπανίως χρησιμοποιείται στις μέρες μας ως εργαλείο καλλιγραφίας, καθώς τα σύγχρονα χαρτιά — προϊόντα κυτταρίνης από ξύλο — φθείρουν γρήγορα την άκρη της. Κι όμως, για λίγους, εκλεκτούς γραφείς, το φτερό παραμένει αναντικατάστατο. Προσφέρει μια ασύγκριτη ακρίβεια στο χάραγμα και μιαν ευκαμψία που το ατσάλι δεν μπορεί να μιμηθεί.
Εσείς γράφετε πιο πολύ ψηφιακά ή αναλογικά;
Field Notes
🎨Ένα πολύ ιδιαίτερο field note!
Στην φωτογραφία βλέπετε ένα έργο που ετοίμασα για την έκθεση "ΞΕΚΙΝΑΜΕ" που φιλοξενείται στο Container Art Cafe, στην περιοχή της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς στην Θεσσαλονίκη, από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Έχει τίτλο "meta-νόησις" και είναι ένα ψηφιακό σχέδιο, τυπωμένο σε χαρτί. Συνδυάζει το βιβλίο του Αριστοτέλη "Ηθικά Νικομάχεια" και άλλα κομμάτια από το έργο του, κώδικα σε γλώσσα Python και "μια ιδέα" Generative AI.
Ευχαριστώ θερμά την Σοφία Στραβελα, επιμελήτρια της έκθεσης για την προτροπή να συμμετέχω. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ κάτι τέτοιο και η διαδικασία ήταν δημιουργική και διδακτική.
Αν σας φέρει ο δρόμος στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να απολαύσετε την έκθεση στο Container Art Cafe, μαζί με τον καφέ σας, για λίγο ακόμη.
Περισσότερα διαβάζετε εδώ.
Ένα βιβλίο, ένα video και ένα podcast
📖 Source Code: My Beginnings by Bill Gates | Goodreads. Μόλις το ξεκίνησα οπότε το συστήνω χωρίς πραγματικά να έχω ολοκληρωμένη, προσωπική, άποψη. Αλλά όταν διαβάζεις στην βιογραφία του Gates από τον Gates: “I was twenty when I gave my first public speech. It was 1976, Microsoft was almost a year old, and I was explaining software to a room of a few hundred computer hobbyists.”, ε, σίγουρα θα έχει ενδιαφέροντα πράγματα να μας πει.
📺Όψον και Ψαλμός | ERTFlix. Μία σειρά μαγειρικών εκπομπών με θέμα την αγιορείτικη κουζίνα με πρωταγωνιστή - σεφ τον γέροντα Επιφάνιο. Εάν σας αρέσει η μαγειρική και αναζητάτε υγιεινές συνταγές με αγνά μεσογειακά υλικά, η αγιορίτικη κουζίνα φημίζεται για την λιτότητα, την απλότητα αλλά και την νοστιμιά της.
📻 Τι συμβαίνει με το WordPress; - Digital Recipes | Spotify. Ένα νέο podcast για το Web από τους Γιάννη Καστορίνη και Τάκη Μπουγιούρη. Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο WordPress και στον κραδασμό που έφερε στην κοινότητα η διαμάχη του δημιουργού Matt Mullenweg και της εταιρείας WPEngine. Καλοτάξιδο ευχόμαστε!
ΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις βιβλίων μας σε αυτήν τη λίστα Goodreads, για ευκολότερη πρόσβαση!
Μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες* από τις προτάσεις podcast μας μαζί με extra επεισόδια στη Spotify λίστα In-Ear Wisdom, για ευκολότερη πρόσβαση!
* κάποιες προτάσεις ενδεχέται να μην είναι διαθέσιμες στο Goodreads και το Spotify!
Προτεινόμενα links
🇬🇷 Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην παγκόσμια σκηνή | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
“Το Κοινοβούλιο ζητά η ΕΕ να απαντήσει αποφασιστικά στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και στην επιστροφή της πολιτικής των «Μεγάλων Δυνάμεων»”. Πολύ ενδιαφέρον δελτίο τύπου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φαίνεται πως η έκθεση Ντράγκι σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν προβληματίσει την ΕΕ. Άλλο πολύ ενδιαφέρον σημείο του Δ.Τ. - που αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα - είναι η αναγνώριση της Τουρκίας ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα.
🇬🇷 Σχέδιο δράσης της Ευρωπαικής Επιτροπής για ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ | ELLAK
Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΕ αναγνωρίζει (επιτέλους) την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή καινοτομία και ανεξαρτησία - αυτάρκεια θα πω εγώ - σε θέματα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα διαβάζουμε στο πάντα ενημερωμένο site του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).
🇬🇷 Ξεκινά η διανομή λογοτεχνικών βιβλίων στα σχολεία - Ποια 19 διατίθενται ψηφιακά | LiFO
19 βιβλία λογοτεχνίας διατίθενται πλέον ψηφιακά και δωρεάν για μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων εκπαίδευσης. Τα βιβλία αυτά είναι δημόσια διαθέσιμα (για όλους μας) αναζητώντας τα με τον τίτλο τους εδώ.
🇬🇧 Scaling Deep Tech in Europe | European Innovation Council
“With a budget of over EUR 10 billion under the Horizon Europe Programme (2021 – 2027), it seeks to position Europe as a global leader in the current wave of deep tech innovation: innovation that is rooted in cutting edge science, technology and engineering.”.
10 δισεκατομμύρια ευρώ για καινοτομία στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, τεχνολογίας και μηχανικής. Το τρίτο link για αυτό το τεύχος σε μια ακόμη έκθεση που καταδεικνύει πως στην ΕΕ “ξυπνήσαμε απότομα” σε μια πραγματικότητα για την οποία δεν προετοιμαστήκαμε εγκαίρως. Αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ!
🇬🇧 Greece's brain drain finally reversing | THE GREEK ANALYST
Και κλείνουμε με ωραία και αισιόδοξα στατιστικά για το ελληνικό brain drain από τον συνήθη ύποπτο Greek Analyst. Μακάρι να πάμε καλύτερα στο μέλλον!
Εις το επανιδείν,
Α.
Εξαιρετικό το σημερινό FN. Ευχαριστούμε!